null Malmin lentoasema on maailmanperintökohde

Puheenvuorot

Malmin lentoasema on maailmanperintökohde

Kari Hirvelä kirjoittaa (Kirkko ja kaupunki 20.10.) kovin tuomitsevasti Malmin lentoaseman alueen nykyisellään säilyttämistä vastaan. On totta, että kentän merkitys "ilmailullisesti" on vähentynyt. Se on kuitenkin pääkaupungin ilmailuharrastajien ainoa mahdollisuus harrastukseensa: Helsinki-Vantaan suurkentälle harrastusyleisilmailu ei mahdu, eikä lennonjohdollisesti sovi raskaan ilmaliikenteen sekaan lainkaan.

Maailmanperintönä, eurooppalaisittain, Malmin lentoasema on harvinainen esimerkki hyvin säilyneestä 1930-luvun lentoasemasta. Se onkin, viimeksi vuonna 2007, mainittu World Monuments Fund -listoilla.

Malmin lentoaseman alue on nimenomaan yksi harvinaisista jäljellä olevista Helsingin viheralueista, sormi, joka tunkeutuu Helsingin rakennusmassojen sekaan Vanhankaupungin lahdelta. Valitettavasti Viikin alueen kerrostalot ovat tämänkin "sormen" katkaisseet. Malmilla viihtyvät ketut, jänikset, pöllöt ja monet harvinaisemmatkin linnut, josta syystä alue on mainittu EU:n lintudirektiivin liitteenä olevalla lintujen uhanalaislistalla (IUCN).

Raskas rakentaminen Malmin lentokenttäalueelle ei edes onnistu ilman syvälle ulottuvaa paalutusta niin kutsutun Falkullan kiila -savijuonteen takia.

Heikki Riit’aho

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.