null Maltillista kristinuskoa

Maltillista kristinuskoa

Viime viikolla julkaistu tutkimus vahvistaa tutun näppituntuman: suomalaiset eivät enimmäkseen ole mitään uskonintoilijoita. Suomalaisten enemmistön uskontoa voisi kuvata ilmaisulla maltillinen kristinusko. Vähän ikävämmällä sävyllä sitä voisi luonnehtia laimeaksi. Meikäläiset tuntuvat vierastavan niin uskonnollista kuin muutakin äärimmäisyysajattelua ja toimintaa.

Kiihkeä uskovaisuus ei oikein istu keskivertosuomalaisen pirtaan. Sen kummemmin hän ei liioin innostu vouhottavista ateisteistakaan. Hän elää yleensä arkeaan miettimättä alati jumalisia asioita. Usko on usein ohutta ja taustalla. Hädän, ison ilon tai elämän taitekohdan hetkellä lähtee sitten kyllä syvä ahdistunut tai kiitollinen huokaus Taivaan Taaton puoleen.  

Julkista keskustelua hallitsevat yleensä ne, joilla on selkeät ja jyrkät näkemykset. Erityisesti tämä pätee puheeseen uskonnosta tai kirkosta. Sitä hallitsevat tiukimmat uskonsoturit ja kiihkeimmät jumalankieltäjät. Nämä nokittelevat toisiaan maltillisen enemmistön pään yli ilman haluakaan löytää edes yhteistä kieltä saati keskinäistä kunnioitusta tai ymmärrystä.
Kirkko on kärsinyt suuria julkisuustappioita, kun tiukan linjan nokittelijat on mielletty kirkon edustajiksi. Toki kirkko pitää sisällään monenlaista ajattelua ja monta uskon ilmaisemisen tapaa. Sen valtavirta on kuitenkin lähempänä maltillista kristinuskoa kuin äärimmäisyysajattelua.

Me kirkon todellisuutta hallitsevat ihmiset lienemme syyllisiä siihen, että kirkko mielletään vahvaa uskoa ja tiukan säntillistä elämää vaativaksi yhteisöksi. Riittävän uskon ja oikeanlaisten käyttäytymistapojen rima asetetaan turhan korkealle. Seurakuntien elämää hallitsee pikemminkin synkkä jumalisuus kuin aito ja vapautunut kristillinen ilo.
Kirkossa ja kirkosta tulisi jatkuvasti kuulua kirkas evankeliumin, ilosanoman, ääni: myös heikompi usko riittää ja elämäntavoissaan epäonnistunut kelpaa. Ei tarvitse olla mikään suuri uskonsoturi ollakseen otollinen kristitty, uskomme ydin ei ole ihmisen onnistumisessa ja kelvollisuudessa, vaan Jumalan armossa. Maltillinen kristinusko on tarpeeksi.

Seppo Simola
päätoimittaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.