Mansikkaa ja gerberaa
Kuva: Liisa Huima

Kuva: Liisa Huima

Mansikkaa ja gerberaa

Harmaana helmikuun päivänä Viikin kampuksen kasvihuone loimottaa valoa Viikintielle päin. Mansikka- ja lituruohoviljelmät siellä nauttivat ylimääräistä ”päivänvaloa”.

Kasvihuoneita on kolme. Ne on jaettu 51 huoneeseen, joista jokaisessa voi olla menossa eri projekti. Huoneissa voi tuottaa kasveille täsmälleen halutut valo-, kosteus- ja ilmasto-olot.

– Opiskelijat tekevät täällä harjoitustöitään, ja jatko-opiskelijat tuottavat dataa artikkelejaan varten. Myös yritykset vuokraavat huoneita omia kokeitaan varten, kertoo ylipuutarhuri Daniel Richterich.

Kasvihuoneet palvelevat maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan sekä bio- ja ympäristötieteiden tutkimusta ja opetusta. Nyt siellä tutkitaan esimerkiksi bataatin viruksia, mansikan ja gerberan kukintaa, nurmikon seleenilannoitusta sekä puunmuodostusta koivuilla ja haavoilla. Myös härkäpavun kuivuudenkestävyyttä selvitetään.

– Lituruoho on pieni rikkaruoho, jonka genomi tunnetaan hyvin, ja siksi sen avulla tutkitaan monia kasveja, Richterich mainitsee.

Kastelu, lannoitus ja ilmaston säätely on automatisoitu. Puutarhateknikot pitävät systeemin käynnissä. Kasvit itävät ja kasvavat hienosti, mutta muuten ollaan kaukana luonnonoloista. Kasvihuoneessa ei ole tuulta, aurinkoa eikä sadetta.

Silti sieltä voi putkahtaa uutta tietoa Suomen mansikkalajikkeiden monipuolistamiseksi.

Eira Serkkola

Jaa tämä artikkeli: