null Marco Bjurström auttaa lapsia loistamaan Peter Pan -musikaalissa

Marco Bjurströmin ohjaaman Peter Pan -musikaalissa lapset ja nuoret pääsevät esille sellaisina kuin ovat, ulkonäköön, liikuntavammaan tai taitoihin katsomatta. Kuva: Esko Jämsä

Marco Bjurströmin ohjaaman Peter Pan -musikaalissa lapset ja nuoret pääsevät esille sellaisina kuin ovat, ulkonäköön, liikuntavammaan tai taitoihin katsomatta. Kuva: Esko Jämsä

Hyvä elämä

Marco Bjurström auttaa lapsia loistamaan Peter Pan -musikaalissa

Shed Helsinki -musiikkiteatterihankkeen esikuvana on erilaisten lasten ja nuorten parissa toimiva brittiläinen Chickenshed-teatteri.

Jokainen ansaitsee oman paikkansa auringossa, sillä maailma ei kuulu vain kympin osaajille, tiivistää tanssinopettaja Marco Bjurström uuden musikaaliprojektinsa ideologiaa.

Bjurström on taiteellinen johtaja Shed Helsinki -musiikkiteatterihankkeessa. Sen tavoitteena on luoda Suomeen musiikkiteatteri, jossa lapset ja nuoret saavat olla esillä yksilöinä, ilman vuosien harrastaja- ja treenitaustaa. Lavalle pääsee jokainen juuri sellaisena kuin on, ulkonäköön, liikuntavammaan tai taitoihin katsomatta. Toimintaan pääsyn ainoa edellytys on vankka tahto.

Shed Helsingin ensimmäinen projekti on musikaaliversio brittiläisestä satuklassikosta, J. M. Barrien Peter Panista. Bjurströmin ohjaama seikkailu Mikä-Mikä-Maassa sai ensi-iltansa 13. joulukuuta Aleksanterin teatterissa.
 

Projekti opettaa vastuuta. Siinä kohdatut onnistumiset ja pettymykset valmistavat elämään."
– Marco Bjurström, tanssinopettaja

Teatterin lavalla temmeltää runsas sata lasta neljästä koulusta pääkaupunkiseudulta sekä oppilaita Bjurströmin tanssikoulu StepUp Schoolin musiikkiteatterikoulu Skenestä. Yläasteista ja lukioista mukana ovat Vuosaaren Tehtaanpuisto, Munkkiniemen Yhteiskoulu, Lumon lukio Vantaalta sekä liikunta- ja monivammaisten lasten koulu Ruskis.

Erilaisuuden hyväksymistä

Idea erilaiseen musiikkiteatteriproduktioon tuli lontoolaisen Chickenshed-teatterin toiminnasta. Chickenshed on hyväntekeväisyysjärjestöksi rekisteröity nuorisoteatteri, joka on toiminut erilaisten lasten ja nuorten parissa jo vuodesta 1974. Prinsessa Dianan erityissuojeluksessa ollut Chickenshed valmistaa perinteisesti yhden musikaalin vuodessa, joulun aikaan. Vuonna 2014 joulushow oli Peter Pan, ja samainen sovitus on Shed Helsingin debyytti.

Ahkerasti maailmalla musikaalien perässä matkustava Bjurström vieraili Chickenshedissä viime syksynä.

– Toiminta teki vaikutuksen. Chickenshedissä erilaisuus hyväksytään, mutta ketään ei säälitä, eikä lässytetä. Teatteria tehdään tosimielellä ja produktiot ovat kunnianhimoisia, Bjurström kertoo.

Chickenshedin idea on, että ammattilaiset harjoittelevat ja esittävät musikaalit yhdessä lasten kanssa.

– Koko esityksen ajan lavalla on projektin opettajia, ammattilaisia. He hoitavat musikaalin vaativimmat roolit, työntävät pyörätuoleja ja ovat lapsille kainalo, johon voi pujahtaa, jos lavalla pelottaa.

Oma ura lähti harrastuksesta

Projekti on Marco Bjurströmille erityisen rakas, koska hänen oma uransa on alkanut harrastuksesta.

– Koulun näytelmäkerhosta sain kipinän esiintymiseen. Koko yläaste- ja lukioajan olin mukana useissa koulunäytelmissä, ja samaan aikaan pääsin tanssinopettaja Aira Samulinin tanssikouluun, muistelee jo yli kolmekymmentä vuotta tanssinopettajana toiminut Bjurström.

Ammattiteattereille useita musikaaleja Greasesta High School Musicalin ykkös- ja kakkososiin ohjannut Bjurström on ylpeä siitä, että on saanut olla luomassa nuorille mahdollisuuksia. Hän on nähnyt nuorten aloittelijoiden, kuten Britannian X Factorissa menestyneen laulaja Saara Aallon, kehityksen ammattitähdiksi.

– Se on komeaa katsottavaa, kun nuori ihminen kasvaa.

Kaikista ei tarvitse tulla ammattiesiintyjiä, mutta kaikki ansaitsevat mahdollisuuden. Musikaaliprojektin läpivieminen opettaa elämää. Ja juuri siitä Shed Helsingissä on kyse.

– Projekti opettaa vastuuta. Siinä kohdatut onnistumiset ja pettymykset valmistavat elämään.

Shed Helsinki jatkaa toimintaansa ensi vuonna. Lisätietoja saa sivuilta www.shedhelsinki.fi

Peter Pan -musikaali Aleksanterin teatterissa, Bulevardi 23-27, 16.12. klo 14 ja 19, 17.12. klo 14 ja 19, 17.12. klo 14 ja 19, sekä 18.12. klo 14 ja 19.12. klo 19. Liput 36,50–39,50 e, www.ticketmaster.fi

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.