null Marco Polo saapui Espooseen

Kuva: Espoon kaupunginmuseo

Kuva: Espoon kaupunginmuseo

Marco Polo saapui Espooseen

Marco Polosta (noin 1254 – 1324) tuskin tiedettäisiin, ellei hän olisi joutunut löytöretkiensä jälkeen taisteluun Välimerellä. Hän päätyi kahdeksi vuodeksi vankilaan, ja saneli siellä sellitoverilleen Rustichello Pisalaiselle kertomuksen ihmeellisistä matkoistaan. Tästä syntyi kirja Marco Polon matkat. Teoksesta on nähtävillä 1500-luvun painoksia Espoon kaupunginmuseo Kamussa. 

Erään varhaisen painoksen otsikkoon on lisätty kuvaus kirjan sisällöstä: ”Uuden maailman & saaret & hedelmällisen & hedelmättömän maaseudun, jossa on kultaa, hopeaa & jalokiviä & eläimiä & pelottavia hirviöitä yllin kyllin & näiden maiden tavat & elämän & käytännöt sekä erikoisia asioita tiedettäväksi ja ymmärrettäväksi”. Tästä on näyttelyssäkin kyse.

Marco Polon persoona kiinnostaa siksikin, että hän oli niin moderni mies. Matkakertomukset osoittavat varhaisen löytöretkeilijän avoimen ja innostuneen asenteen kaikkea näkemäänsä kohtaan. Hän toimi omien kertomustensa mukaan monenlaisissa rooleissa, kuten kauppiaana, tutkimusretkeilijänä ja kaukaisen keisarin uskottuna.

Marco Polo osasi ottaa elämästä kiinni, rakentaa kiinnostavan tarinan ja itsestään kiehtovan julkisuuskuvan.

Venetsia oli kulttuurien
kohtaamispaikka

Viikko sitten avautunut näyttely on koottu Italiassa. Se kertoo tutkimusmatkailijasta, ja toisaalta keskiajan tunnetusta maailmasta. Lähtökohtana matkoille ja näyttelyreitille on Venetsia, kulttuurien keskiaikainen kohtaamispaikka ja Euroopan mahtavin kaupunki.

Marco Polo kulki halki Persian, Mongolian ja Khubilai-kaanin Kiinan, ja niin kulkee myös näyttelyvieraan reitti. Näyttelyn esineet ovat pääasiassa Venetsian eri museoista. Jopa seinän kokoiset kuvat elävöittävät matkan tunnelmaa, ja Mongolian kohdalla voi viivähtää jurtassa.

Kaupunginmuseon Marco Polo -näyttely tarjoaa katsottavaa koko perheelle. Lapsia varten on tarjolla työpajalöytöjä ja omia opastuskierroksia. Jos lapsi ei näyttelyssä malta lukea seinien tarjoamaa tietoa, hänelle voi ostaa kotiin viemisiksi näyttelyn päähenkilöstä kertovan tehtäväkirjan. Aikuisille on oma kirjansa, jossa yhdistyvät historiallinen tieto ja näyttelyluettelo.

Marco Polo – mies ja myytti 14.3. – 23.9. Espoon Kaupunginmuseo Kamussa Weegee-talossa.

Pojat suosittelevat

Kolme poikaa lähti tarkistamaan KAMUn Marco Polo -näyttelyn. Ryhmän perustiedot olivat kunnossa.

”Se on se venetsialainen kaveri.”

”Se kävi yhdellä kaanilla ja sai sieltä jalokiviä.”

”Se oli siellä tosi kauan ja meni kotiin.”

Neljäsluokkalaisten Toivo Martin, Joose Leppäsen ja Roi Nyqvistin mielestä näyttely oli hieno. He ovat tyyppejä, joiden mielestä on mukava edetä nopeasti.  Pojat kiersivät näyttelyn kolmeen kertaan. Porukalla kulkemisessa on haasteensa: yksi haluaa lukea kaikki tekstit, toinen ei.

Pisimpään pojat seisoivat kullanväristen esineiden äärellä. Joose nimesi kiintoisimmaksi esineeksi Venetsian kaupunkivaltion symbolin, kultaisen leijonan. Toivoon teki erityisen vaikutuksen 1800-luvulla valmistettu kiinalainen jäljennös Marco Poloa esittävästä veistoksesta. Roin mielestä hienot pienoismallit kiinalaisista dzonkki-laivoista olivat näyttelyn parasta antia.

Yksimielisesti pojat suosittelevat näyttelyä ikätovereilleen ja erityisesti ”niille, jotka ovat kiinnostuneita menneisyydestä”.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.