null Marimekon sielu

Nainen huipulla. Riitta Havukainen näyttelee uskottavasti Marimekon luonutta visionääriä Armi Ratiaa.

Nainen huipulla. Riitta Havukainen näyttelee uskottavasti Marimekon luonutta visionääriä Armi Ratiaa.

Marimekon sielu

Marimekon keulakuvaa Armi Ratiaa näyttelevä Riitta Havukainen ottaa näyttämön haltuunsa heti Armi -näytelmän ensikohtauksessa. Havukaisen Armi on kaiken keskus: hän nauraa, ideoi, puhuu, itkee, raivoaa, rakastaa, juopottelee, juonittelee ja pettää muidenkin edestä.

Pirjo Toikan kirjoittamassa näytelmässä kuvataan luovan ja erikoisen persoonan taivalta yritysmaailmassa. Taideteollisuuskoulussa opiskellut Armi Ratia perusti Marimekon 1951 miehensä Viljon kanssa. Armilla oli näkemystä ja taiteellista kunnianhimoa, joita tarvittiin uudentyyppisten kankaiden suunnittelemiseksi ja markkinoimiseksi.

Marimekko valloitti maailmalla nuorten innovatiivisten suunnittelijoiden voimin. Yrityksen värikkäät ja modernit kankaat osuivat sopivasti yksiin myös naisten vapautumisen kanssa.

Vauhdikkaan, näyttäviä juhlia Bökarsin kartanossa järjestäneen naisen elämässä perhe jäi toiselle sijalle. Lapsista huolehti kodinhoitaja. Suhde Viljoon rakoili alusta lähtien, ja Armi etsi lohtua pullosta ja muista miehistä.

Armin ohjannut Milko Lehto toteaa käsiohjelmassa, että näytelmän lähtökohtana on ollut kuvata ilmiötä nimeltä Armi Ratia. Lehto on onnistunut työryhmänsä kanssa tässä varsin hyvin. Ratia-ilmiön ja Marimekon kankaiden ohella näytelmä tuo esiin ajankuvaa sotien jälkeisestä Kekkoslandiasta.

Riitta Havukaisen rinnalla muut näyttelijät jäävät vääjäämättä sivuosaan. Perheenjäsenistä Armin syrjimä ja katkeroitunut sotaleskisisar ( Ursula Salo) antaa näytelmälle oman lisämausteensa, mutta saa toisaalta turhankin paljon tilaa. Armin elämän miehistä Viljo Ratia ( Matti Ristinen ) näyttäytyy lähinnä mielikuvituksettomana apurina ja Ristomatti Ratia (Tuomas Rinta-Panttila ) äitinsä helmoissa pyörivänä mammanpoikana.

Bökarsin kuuluisissa juhlissa näyttämöllä toikkaroivat muun muassa Tarmo Mannia ( Matti Rasila ), Birger Kaipiaista ( Pia Runnakko ) ja Jörn Donneria ( Jari Pehkonen ) muistuttavat hahmot. Meno on riehakasta, mutta hahmoja olisi voinut hieman terävöittää.

Marjo Kytöharju
Pirjo Toikka: Armi. Ohjaus Milko Lehto. Kantaesitys Helsingin kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 29.11.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.