null Marsilaiset vessassa

Kipinämikot sohvalla. Vasemmalta Juhani Koskelin, Paula Ruotsalainen, Riitta Tapionsalo, Hellevi Hilska-Salonen, Leena Jokinen ja Lauri Anttila.

Kipinämikot sohvalla. Vasemmalta Juhani Koskelin, Paula Ruotsalainen, Riitta Tapionsalo, Hellevi Hilska-Salonen, Leena Jokinen ja Lauri Anttila.

Marsilaiset vessassa

Syyskuun alusta lähtien Vantaan Laurin verkkosivuilla kipinöi, lupaavat Vantaan seurakuntien perheneuvojat, jotka alkavat kirjoittaa omaa Kipinöitä-nimistä blogiaan. Perheneuvoja Paula Ruotsalainen, yksi tulevista blogisteista, lämmitteli vastaamalla kolmeen olennaiseen perhe-elämää koskevaan kysymykseen.

1) Ovatko miehet Marsista ja naiset Venuksesta?

— Kyllä ja ei. Miehissä ja naisissa on selviä eroja ajattelun ja käyttäytymisen tavoissa. Jotkut löytävät itsensä John Grayn kirjojen Venus ja Mars -jaottelusta. Toisaalta kaikissa meissä on sekä feminiinisiä että maskuliinisia piirteitä, joten monet naiset tunnistavat itsessään marsilaisuutta ja miehet taas venuslaisuutta.

2) Miksi perheessä on aina lapsilla hankala ikä ja aikuisilla joku kriisi?

— Jokainen lapsen kasvuvaihe sisältää omat haasteensa ja kehitystehtävänsä. Lapset ovat yksilöllisiä, toinen selvittää kaikki vaiheet kuin huomaamatta, kun taas toinen tuntuu kompastuvan jokaiseen askelmaan. Ne vaiheet, joissa on tärkeimmät tehtävät, kuten oman tahdon ja minuuden löytäminen uhmaiässä, koettelevat sekä lasta itseään että ympäristöä yleensä eniten. Jos perheessä on useita lapsia, voi ihan reaalisestikin osua jatkumoon uhmaiät, murrosiät ja muut siinä välissä.

— Kun aikuisella on kriisi, sitä eletään vahvasti ja täysillä. Silloin tuntuu, että kaikki on nyt tätä eikä tämä lopu ikinä. Kriisittöminä väliaikoina sitten vaan eletään, pysähtymättä sen kummemmin ajattelemaan, että "hei, juuri nyt ei ole mitään kriisiä päällä". Näin syntyy harha elämästä yhtenä jatkuvana kriisiputkena.

3) Kuuluuko vessanpytyn rengas jättää ylös vai alas?

— Alas tietenkin! Mieheltä tosin saattaisi saada toisenlaisen vastauk-sen. Kaikki me toivomme omien tarpeittemme huomioimista: että toiset muistavat, mitä toivon silloinkin, kun en ole paikalla pyytämässä. Ylös jätetty vessanpytyn rengas voidaan tulkita tahalliseksi kiusanteoksi, välinpitämättömyydeksi tai inhimilliseksi unohdukseksi. Suosittelen viimeisintä tulkintaa.

Kipinöitä 1.9. alkaen osoitteessa www.vantaanlauri.fi/blogit

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.