null Mauri Kunnas on Espoo-fani

Mauri Kunnas tekee kirjojensa kuvat käsityönä. ”Piirrän aukeaman kerrallaan ja väritän mukavasti leviävillä, nestemäisillä vesiväreillä. Mieluisan tekniikan hintana on, että originaalit, alkuperäispiirrokset, haalistuvat helposti. Säilytän niitä pimeässä laatikossa”, Kunnas paljastaa. Kuva: Ville Juurikkala

Mauri Kunnas tekee kirjojensa kuvat käsityönä. ”Piirrän aukeaman kerrallaan ja väritän mukavasti leviävillä, nestemäisillä vesiväreillä. Mieluisan tekniikan hintana on, että originaalit, alkuperäispiirrokset, haalistuvat helposti. Säilytän niitä pimeässä laatikossa”, Kunnas paljastaa. Kuva: Ville Juurikkala

Mauri Kunnas on Espoo-fani

Mauri Kunnas on tuottelias kirjailija. Kolmessa vuosikymmenessä hän on julkaissut noin 50 kirjaa, joita on levinnyt maailmalle lähes seitsemän miljoonaa kappaletta. 1970-luvun sarjakuva- ja pilapiirtäjästä muovautui 1980-luvulla lastenkirjailija, jonka sympaattiset koirahahmot ovat tuttuja jo kahdelle lapsisukupolvelle.

”Kauhea ajatella, että on jo vanhempia, jotka lukevat lapsilleen lapsuudestaan tuttuja Kunnas-kirjoja”, elävä instituutio parahtaa.
”En nyt tiedä instituutiosta, minä olen oikeastaan yritys. Kirjailijan työ on nykyään aika kovaa bisnestä, hirvittää nuorten esikoiskirjailijoiden puolesta. Itse olen jo sen verran vakiinnuttanut asemani, että pidän puoleni”, Kunnas sanoo.

Mauri Kunnaksen työ on huomioitu kymmenillä palkinnoilla. Hän on saanut muun muassa Kirjallisuuden valtionpalkinnon, Lastenkulttuurin valtionpalkinnon ja Pro Finlandia-mitalin.

Jos Kunnas saa paljon tunnustusta, hän pakenee töihin. ”Nuorena liika kehuminen meni päähän. Nyt sellainen vähän nolottaa.”
Espoon kulttuuripalkinto 2011 oli poikkeus. ”Se oli kiva saada. Olen kiihkeä espoolainen, vaikka olen syntynyt Vammalassa”.

Suur-Espoosta kulttuurikeskittymä

Laajalahteen Kunnas muutti vaimonsa kanssa Turusta 30 vuotta sitten, sukulaistensa lähelle. ”Vaimo on joskus nalkuttanut, että luuli pääsevänsä asumaan kaupungissa, mutta hyvin me olemme viihtyneet.”
Kunnas opiskeli viisi vuotta Helsingissä. ”Munkkiniemi ja Töölö ovat ihan ookoo, muuten Helsinki ei ole hyvä”, Kunnas sanoo. ”Sauli Niinistön olisi pitänyt presidenttikautensa alkajaisiksi siirtää pääkaupunki takaisin Turkuun, jonne se kuuluu.”

Taiteilijalla on ideoita valmiina myös Espoon varalle. ”Sanoin jo ajat sitten, kun kuntien yhdistämisistä alettiin puhua, että liitetään Helsinki Espooseen, tehdään Suur-Espoo. Kulttuurin kannalta täällä on jo nyt hienoja juttuja. Taidemuseo Emma esimerkiksi on mainio keksintö, ja elokuvissakin on paljon mukavampi käydä Tapiolassa kuin Helsingissä.”
Kirjailijaa innostaa ajatus, että kaupunki etsisi toimitiloja nuorille taiteilijoille. ”Täällä on jo Suomen suurin animaatiostudio Rovio. Olisi kiva, jos sen imussa alkaisi kaupunkiin pesiytyä graafikoita, valokuvaajia, taiteilijoiden yhteistyötä ja henkeä.”

Historian loputon lumo

Mauri Kunnaksen omaan lähitulevaisuuteen kuuluu kaksi syksyllä julkaistavaa kirjaa. ”Lapsille on tulossa Aarresaari, vanha klassikko uudella tavalla. Toteutan myös oman pitkäaikaisen haaveeni; Beatles-sarjakuvakirja valmistuu. Olen kova Beatles-fani ja tunnen yhtyeen historian, josta kirjassa kerron vaiheet bändin perustamisesta ensimmäiseen levyyn.”

Espoo ei miljöönä ole historiasta kiinnostuneen kirjailijan töissä vielä näkynyt, mutta kenties kaupunkia halkova Kuninkaantie vielä joskus pääsee Kunnas-kirjan sivuille. Taiteilijalla on nimittäin tähtäimessään lisää historian havinaa. ”Suomen historia olisi kiva tehdä, Kustaa Vaasasta Ruotsin ajan loppuun. Me emme oikein tunne kuninkaitamme.”

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.