Mediaseinä
Kuva: Pasi Rauhala

Kuva: Pasi Rauhala

Mediaseinä

Suvilahden vanhalla voimala-alueella on kesäkaudella avoinna jatkuvassa muutoksessa elävä taidenäyttely. Helsingin ensimmäinen laillinen graffitiseinä avattiin tähän kulttuurn kehtoon viisi vuotta sitten.

Moni kesäkuun alussa esillä olevista kuvista tuntuu ottavan kantaa johonkin ajankohtaiseen kysymykseen. Yhdessä seisoo kolme silmänsä, korvansa ja suunsa peittänyttä jääkiekkotuomaria, joiden kypärät paljastavat, että he osallistuivat toukokuisiin MM-kilpailuihin Valko-Venäjällä. Kolmikon eleet viittaavat tunnettuun buddhalaiseen tarinaan kolmesta apinasta, jotka välttävät pahan näkemistä, kuulemista ja puhumista.

Yksi kuvista on maalattu Ukrainan lipun keltaisella ja sinisellä. Toisessa lihaksikkaan hahmon yläpuolella lukee slaves of perfection, täydellisyyden orjat.

Maalausten reunojen alta pilkistävät värit muistuttavat siitä, että jokainen nyt seinällä näkyvä teos on jättänyt alleen jonkin toisen työn. Teosten väliaikaisuus ja yhteiskunnallisuus tekevät graffitiseinästä oman mediansa. Seinä kertoo, mistä juuri nyt puhutaan.

Suvilahden esimerkin innoittamina on laillisia graffitiseiniä viime vuosina rakennettu nopealla tahdilla ympäri Helsinkiä. Tänä kesänä uudet seinät avataan Herttoniemeen ja Suutarilaan, myöhemmin omansa saa Haaga. Kuratoimattomille seinille saa maalata kuka tahansa.

Tuija Pyhäranta
Kerro meille paikasta, josta kannattaisi tehdä juttu: toimitus@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli: