null Megatähteä ei pelota laulaa Jeesuksesta

Lenny Kravitz on laulanut rakkauden sanomasta ensilevystään lähtien.

Lenny Kravitz on laulanut rakkauden sanomasta ensilevystään lähtien.

Megatähteä ei pelota laulaa Jeesuksesta

Harva ostanee Lenny Kravitzin levyn siksi, että sillä lauletaan Jeesuksesta. Kravitz on yksi maailman menestyneimmistä rockmuusikoista, megatähti ja seksisymboli, jonka jokaista levyä on myyty miljoonia kappaleita.

Kravitz on voittanut useita Grammy-, American Music Award- ja MTV Video Music Award -palkintoja ja vieraillut muun muassa Madonnan kiertueella. Häntä on kutsuttu Jimi Hendrixin ja Princen inkarnaatioksi.

Samaan aikaan on totta, että Lenny Kravitzia ei pelota mainita Jeesusta. Hän on laulanut rakkauden sanomasta ensimmäisestä Let Love Rule -levystään saakka. Albumin ilmestymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta, ja sitä voi pitää yhtenä rockmusiikin klassikoista. Merkkivuoden kunniaksi levystä on julkaistu kahden cd:n juhlapainos, joka sisältää remasteroidun alkuperäisen levyn lisäksi aiemmin julkaisematonta bonusmateriaalia ja konserttitaltioinnin vuodelta 1990.

Muusikkona ja lauluntekijänä Lenny   Kravitz on konstailematon ja tasalaatuinen. Jos pitää yhdestä Kravitz-levystä, pitää kaikista. Jokainen niistä on retrohenkinen kunnianosoitus 60- ja 70-lukujen rock-, funk- ja soulmusiikille ja Kiss- ja Led Zeppelin -henkisille sähkökitarariffeille.

Legendaarisella ensilevyllään Kravitz ehdottaa, että antaisimme rakkauden määrätä. Nimikappaleessa otetaan vastaansanomattoman rohkeasti kantaa, mikä herättää edelleen ihailua – osin tietysti siksi, että musiikki on niin svengaavaa ja hyvin tehtyä. Kappaleessa Fear hän laulaa pelon tuhoavasta voimasta, joka johtaa ruumissäkkeihin ja haavoittuneisiin sotilaisiin. Sanoma ei tunnu juuri vanhentuneen, kuten eivät tarinat huumeita käyttävästä odottavasta äidistä tai arkipäivän rasismistakaan. Välillä julistava tyyli menee hiukan vaivaannuttavaksi kuten kappaleessa Rosemary, jossa Kravitz tarjoaa Jeesusta ratkaisuksi elämän ongelmiin.

Hyvän vertailukohdan debyyttilevylle tarjoaa viime vuonna ilmestynyt studioalbumi It Is Time For a Love Revolution. Jos Lenny Kravitzin kitarariffit ja saundimaailma eivät ole juuri 20 vuodessa muuttuneet, eivät ole tekstitkään. Kravitz kaipaa edelleen rakkauden vallankumousta ja muistuttaa, että Jeesuksen avulla voi saada elämäänsä muutoksen. Kappaleessa This Moment Is All There Is hän varoittaa pelosta ja ylpeydestä, jotka estävät nauttimasta tästä hetkestä. Irakin sotaa kritisoidaan kappaleessa Back In Vietnam, jolle ensimmäisen levyn Fear on kuin esipuhe.

Yksi Kravitzin esikuvista on John Lennon. Kappaleessaan God Lennon luetteli asioita, joihin ei usko. U2-yhtyeen laulaja Bono kommentoi tätä omalla luettelollaan God Part II, ja totesi uskovansa rakkauteen. Kravitzin Love Love Love jatkaa samaa keskustelua: tähti luettelee asioita, joita ei tarvitse – luksuspalatseja, yksityislentokonetta, helikopteria, omaa saarta – koska hänellä on rakkautta.

Kravitzilla tosin on edellisetkin. Sitä hän ei kuitenkaan mainitse, toisin kuin Bono. Tämä kuvaa Kravitzia sanoittajana: ei ironiaa, ei monimutkaistuksia, ei turhia kerroksia. Brothers and sisters join hands – we’ve got to let love rule.

Lenny Kravitz: Let Love Rule. 20th Anniversary Deluxe Edition.Virgin, 2009.
Lenny Kravitz: It Is Time For A Love Revolution.Virgin, 2008.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.