null Meksikolaispappi suojelee siirtolaisia

Isä Alejandro Solalinde auttaa heitä, jotka ovat lähteneet Meksikosta parempaa elämää tavoittelemaan.

Isä Alejandro Solalinde auttaa heitä, jotka ovat lähteneet Meksikosta parempaa elämää tavoittelemaan.

Meksikolaispappi suojelee siirtolaisia

Isä Alejandro Solalinde tekee työtään siirtolaisten parissa henkensä vaarantaen.

Meksikon halki kulkeva, yli 5000 kilometriä pitkä rautatie on monelle etelä- ja keskiamerikkalaiselle väylä kohti unelman täyttymistä. Sitä pitkin matkaa kymmeniätuhansia paperittomia siirtolaisia Yhdysvaltoihin etsimään työtä.

Moni ei pääse koskaan perille, sillä rikollisryhmät kidnappaavat reitin varrelta vuosittain jopa 20 000 ihmistä. Heitä kiristetään, kidutetaan, raiskataan ja tapetaan. Miehiä, naisia, lapsia ja vanhuksia katoaa.

– Kun puolustamme näitä ihmisiä, häiritsemme laitonta kaupankäyntiä. Siitä saattavat rikollisten lisäksi hyötyä korruptoituneet julkishallinnon virkamiehet, mukaan lukien poliisi, sanoo katolinen pappi Alejandro Solalinde.

Hänet on palkittu maahanmuuttajien hyväksi tekemästään työstä useasti ja onpa häntä ehdotettu Nobelin rauhanpalkinnon saajaksikin.

– Kerromme siirtolaisiin kohdistuneista väkivallanteoista tiedotusvälineille. Teemme rikollisten laittomasta toiminnasta näkyvää. Siksi meitä uhkaillaan ja kimppuumme käydään, Solalinde kertoo.

Hän on joutunut poliisien pieksämäksi. Hänet on vangittu ja uhattu polttaa. Nyt tilanne on muuttunut sikäli, että sekä Solalinde että siirtolaiset ovat saaneet suojelijoita niin valtakunnansyyttäjän virastosta kuin aluehallinnostakin.

Meksikossa on noin 70 maahantulijoille tai läpikulkumatkalla oleville tarkoitettua asuntolaa. Suurin niistä on Solalinden vuonna 2007 perustama Hermanos en el Camino -turvakoti Ixtepecissa. Turvakodissa työskentelee 14 vakinaista työntekijää, joiden apuna on ympäri maailman tulleista vapaaehtoisista koostuva joukko.

Solalinde hankkii itse asukkaita turvakotiin.

– Menen junaradan varteen sinne, mistä kaupunkiin tullaan. Kerron junasta roikkuville ihmisille asuntolastamme ja toivotan heidät tervetulleeksi. Kolmasosa heistä tuleekin.

Meksikossa on 10 000 siirtolaista, joiden olinpaikasta ei ole tietoa. Jotta tulijat eivät joutuisi kadonneiden joukkoon, heidät valokuvataan ja tavallaan rekisteröidään asuntolan toimistolla.

– He saavat ruokaa ja pääsevät pesulle. Heille kerrotaan Meksikon ja Yhdysvaltain maahantulo- ja ulkomaalaislaeista. Terveydenhoitoa tarvitsevalle järjestetään lääkärikäynti. Rikoksen uhriksi joutuneita yritämme rohkaista tekemään rikosilmoituksen. Näin toimiessaan heistä tulee tapauksen todistajia ja silloin suojelemme heitä. He voivat oleskella asuntolassa kenenkään tietämättä.

Isä Solalinden mielestä kaikki maailman maahanmuuttajat ovat osaa samaa liikettä: ihmisiä, jotka etsivät parempaa elämää ja tulevaisuutta. Siksi hän herättelee myös meitä eurooppalaisia huomaamaan omien siirtolaistemme oikeudet. Meksikon hallituksen hän toivoo saavan ihmisoikeusasiat kuntoon.

– On myös katolisen kirkon haaste, ettei tämä jää pelkäksi puheeksi.


Katso Suomessa vierailleen isä Alejandro Solalinden videohaastattelu:

http://www.youtube.com/watch?v=AIWF3XhRP7U&feature=youtu.be

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.