Meksikon äiti
Siunattavaksi. Viviana vie oman Guadalupe-veistoksensa Basílica de Nuestra Señora de Guadalupe -kirkkoon saamaan siunauksen pyhällä vedellä.

Meksikon äiti

Guadalupen Neitsyt näkyy kaikkialla meksikolaisten elämässä.

Teksti Kaisa Halonen
Kuva Matleena Jänis

Meksikon kansallispyhimystä Guadalupen Neitsyttä ja hänen merkitystään nykypäivän meksikolaisille esitellään Espoossa Helinä Rautavaaran museossa. Näyttely on syntynyt kolmen naisen Meksikon-matkalta.

Akatemiatutkija Outi Fingerroosin mukaan näyttelyn näkökulma on kerronnallinen. Se tutustuttaa katsojan Guadalupen Neitsyen tarinaan ja ihmisiin, joille hän on tärkeä.

Valokuvaaja Matleena Jänis kuvasi arjen uskonnollisuutta, joka hänen mukaansa on iloista ja näyttävää. Guadalupen Neitsyt näkyy Meksikossa kaikkialla: katukuvassa, pukeutumisessa ja arjessa. Samaa kuvallista symboliikkaa löytyi jo vanhasta atsteekkikulttuurista.

Näyttelyssä on myös kuvataiteilija Minna Parkkisen teoksia, joiden alkusysäyksenä olivat meksikolaisten kertomukset omasta uskostaan. Parkkinen kertoo yrittäneensä tavoittaa sisäistä ja henkilökohtaista kokemusta ja sitä lohtua, jota ihmiset uskosta saavat.

Guadalupen Neitsyt on yksi tunnetuimmista Marian ilmestyskertomuksista. Legendan mukaan tummaihoinen Neitsyt Maria ilmestyi köyhälle intiaanille Juan Diegolle vuonna 1531, kymmenen vuotta sen jälkeen, kun espanjalaiset olivat valloittaneet Meksikon ja tuhonneet atsteekki-intiaanien kulttuurin.

Outi Fingerroosin mukaan ilmestys loi valoa kovia kokeneille intiaaneille. On arvioitu, että 90 prosenttia kansasta kuoli valloittajien väkivallan, sairauksien ja nälän seurauksena.

– Guadalupen Neitsyt on meksikolaisille äiti ja suojelija. Vapautusliikkeelle hän oli taisteleva äiti. Myös köyhien oikeuksia nykyisin ajaville zapatisteille hän on tärkeä symboli, Fingerroos kertoo.

Neitsyeltä haetaan apua monenlaisiin ongelmiin: hän auttaa avioliiton umpikujasta tai suojelee taksikuskia liikenteessä. Fingerroosin mukaan on ihan tavallista nähdä machomiehiä hiljentymässä Neitsyen alttarilla tai pukeutuneena hänen kuvallaan koristettuun t-paitaan.

Guadalupen Neitsyen ilmestymispaikka México Cityn pohjoispuolella on suosittu pyhiinvaelluskohde, jossa ihmiset kuljetetaan liukuhihnalla pyhäinjäännöksen, eli Juan Diegon viitan, eteen ja jossa on kaupan niin Neitsyen kuvalla varustettuja tuhkakuppeja kuin käsidesiäkin.

Guadalupen ihme 10.8. asti Helinä Rautavaaran museossa, Ahertajantie 5, Espoo Lisätietoa: www.helinamuseo.fi