null Meksikossa kadonneiden omaiset: ”Meidät voi pysäyttää vain tappamalla”

Meksikolaiset Román Hernández, Omar García ja Eleucadio Ortega vaativat oikeutta kadonneille ja kaikille, jotka kärsivät ihmisoikeusloukkauksista Meksikossa. Kuva: Pekko Vasantola

Meksikolaiset Román Hernández, Omar García ja Eleucadio Ortega vaativat oikeutta kadonneille ja kaikille, jotka kärsivät ihmisoikeusloukkauksista Meksikossa. Kuva: Pekko Vasantola

Ajankohtaista

Meksikossa kadonneiden omaiset: ”Meidät voi pysäyttää vain tappamalla”

Viime syksynä kadonneiden 43 meksikolaisopiskelijan omaiset toivovat edelleen saavansa poikansa kotiin elävinä. Etsintä jatkuu, vaikka Meksikon valtio on julistanut tapauksen käsitellyksi.

Viime syksynä 43 opiskelijaa katosi jäljettömiin poliisin aseellisen hyökkäyksen seurauksena Meksikon väkivaltaisimpiin kuuluvassa Guerreron osavaltiossa. Siitä alkoi koko Meksikoa ravisuttanut tapahtumasarja, joka jatkuu edelleen.

Meksikon valtio on ilmoittanut, että Guerreros Unidos -niminen huumejengi murhasi opiskelijat. Kadonneiden opiskelijoiden omaisia viranomaisten selvitykset eivät vakuuta. He uskovat opiskelijoiden olevan yhä elossa. Parhaillaan ryhmä meksikolaisia kiertää 13 Euroopan maassa vetoamassa opiskelijoiden puolesta.
 

Meksikon valtio täytyy saada kunnioittamaan ihmisoikeuksia.


– Pyydämme eurooppalaiselta kansalaisyhteiskunnalta tukea, jotta muut valtiot painostaisivat Meksikoa selvittämään tapauksen. Meksikon valtio täytyy saada kunnioittamaan ihmisoikeuksia, ihmisoikeusaktivisti Román Hernández sanoo.

Kiertueen järjestäjinä toimivat ruohonjuuritason yhteiskunnalliset liikkeet. Helsingissä seurakuntayhtymä tarjosi tilat Maan Voima -kollektiivin ja Kairos-kollektiivin isännöimälle keskustelutilaisuudelle.

Toivo elää surusta huolimatta

Poliisi tulitti syyskuun 26. päivänä Igualan kaupungissa kahta bussia, jotka kuljettivat mielenosoitukseen osallistuneita Ayotzinapan normaalikoulun opiskelijoita. Hyökkäyksessä kuoli kuusi ihmistä, kolme heistä opiskelijoita. Kaikki kadonneet olivat opettajaksi opiskelevia miehiä.

Opiskelijoiden katoamista seurannut epäselvä tutkintavyyhti ja oikeusprosessi lukuisine pidätyksineen ovat herättäneet meksikolaisissa raivoa. Viime syksynä kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat Meksikossa mieltään viranomaisia ja hallintoa vastaan.

Yksi kadonneista oli 18-vuotias Mauricio Ortega Valerio, joka oli aloittanut opettajaopinnot viime elokuussa. Hänen isänsä, kahvinviljelijänä työskentelevä Eleucadio Ortega jaksaa surusta huolimatta uskoa poikansa löytymiseen elossa.
 

Meksikon huumeidenvastaisessa sodassa on kuollut vuoden 2006 jälkeen ainakin 60 000 ihmistä.


– Veljeni kertoi minulle Mauricion katoamisesta kuultuaan tapahtumista televisiosta. Aloin heti toimia yhdessä muiden omaisten kanssa tapauksen selvittämiseksi. Valtava kansainvälinen tuki on auttanut minua jaksamaan, Ortega sanoo.

Keskustelutilaisuudessa puhui myös vuonna 2010 Meksikossa tapetun ihmisoikeustarkkailijan, Jyri Jaakkolan äiti Eeva-Leena Jaakkola. Hän ilmaisi tukensa ja myötätuntonsa kadonneiden omaisille.

– Olemme vaatineet oikeutta jo viisi vuotta. Suomalaisena äitinä puhun Ayotzinapasta, koska surumme on yhteinen, hän sanoi.

Väkivallasta on tullut arkipäivää

Opiskelijoiden katoaminen on osa Meksikon yleistä väkivaltaistumista. Maan huumeidenvastaisessa sodassa on kuollut vuoden 2006 jälkeen ainakin 60 000 ihmistä ja 25 000 on kadonnut. Kymmeniä tuhansia siirtolaisia on tapettu, siepattu tai myyty ihmiskaupassa. Kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kidutus on Meksikossa yleinen kuulustelukeino.
 

Opiskelutovereidemme tavoitteena oli valmistua opettajiksi ja avata silmiä yhteiskunnassa, joka nukkuu.


Helsingissä vierailleiden meksikolaisten mielestä heidän kotimaansa on kaukana oikeusvaltiosta. Ihmiset ovat turtuneet väkivaltaan. Järjestäytynyt rikollisuus on tiiviissä yhteydessä valtion virkamiehiin ja poliiseihin, ja huumekorruptio rehottaa. Rankaisemattomuus on maailman korkeimpia. Virkamiesten tekemistä rikoksista valtaosa jää tuomitsematta.

– Opiskelutoverimme edustavat meille toivoa. Heidän tavoitteensa oli valmistua opettajiksi ja avata silmiä yhteiskunnassa, joka nukkuu, sanoo Ayotzinapan normaalikoulun opiskelija Omar García.
Garcían mukaan Meksikon tilanteesta on vastuu myös niillä mailla, joilla esimerkiksi on suuria investointeja Meksikossa.

– Kehitys on hyvä asia, mutta emme kunnioita sellaista kehitystä, joka riistää köyhiä maita. Puhumme ihmisoikeuksista niin kauan kuin ne alkavat toteutua. Meidät voi pysäyttää vain yhdellä tavalla, jota Meksikossa on jo pitkään harjoitettu: tappamalla, García sanoo.

Rikkomukset on saatava julki

Ihmisoikeusaktivisti Román Hernándezin mukaan Euroopan-kiertueen tavoitteena ei ole vain hakea oikeutta 43 siepatulle. He vaativat oikeutta kaikille, jotka elävät Meksikossa väkivallan uhan alla, joiden ihmisoikeuksia rikotaan ja jotka odottavat turhaan oikeuden tapahtumista.

– Meksikon valtio kyseenalaistaa jatkuvasti kansainvälisiä ihmisoikeusraportteja. Emme voi sallia sitä, että ihmisoikeusrikkomuksia salataan, Hernández sanoo.

Meksikolaisryhmä haluaa vaikuttaa Euroopassa tavallisiin kansalaisiin. Ryhmä ei ole yhteydessä suoraan valtioiden päättäjiin, vaan haluaa jättää sen kunkin maan kansalaisjärjestöjen tehtäväksi.

Kadonneiden opiskelijoiden omaiset panevat toivonsa riippumattomiin kansainvälisiin toimijoihin. Meksikon valtioon he eivät enää luota. Parhaillaan Guerreron tapausta selvittää kansainvälinen asiantuntijaryhmä, joka on todennut aiemmassa tutkinnassa puutteita.

– Tämän tapauksen selviämisessä on kyse siitä, halutaanko peitellä tapahtunutta ja säilyttää omat etuudet vai tuomita rikokset, Hernández tiivistää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.