null Mennään kirkolle kerhoon

Linnea Tuunasen lempipuuhaa kerhossa on vasarointi ja välillä askartelu. Vieressä äiti Sini Tuunanen (vas.) ja lastenohjaaja Margit Pulkkinen.

Linnea Tuunasen lempipuuhaa kerhossa on vasarointi ja välillä askartelu. Vieressä äiti Sini Tuunanen (vas.) ja lastenohjaaja Margit Pulkkinen.

Mennään kirkolle kerhoon

Ilmoittautuminen seurakuntien päivä-, kesä- ja vekkulikerhoihin on käynnissä. Mitähän päiväkerhossa puuhataan?

Tikkurilan seurakunnan päiväkerhon ikkunoissa kulkevat peräkanaa pienet keltaiset kämmenenjäljet, joihin on maalattu punaiset harjat ja heltat. Kello tulee kaksitoista, kun 4–6-vuotiaat kerholaiset sisätossuissaan istuvat tottuneesti kerhon penkeille.

Ensin kysellään kuulumiset, ja sitten muistellaan yhdessä mennyttä pääsiäistä. Pääsiäinen on sujunut suklaamunia ja leivonnaisia syöden.

— Jeesus kuoli pääsiäisenä, mutta mikä iloinen asia siihen liittyikään, kysyy lasten-ohjaaja Margit Pulkkinen.

— Kinder-munia, kuuluu suora ja nopea vastaus 6-vuotiaan Urhon suusta.

Suklaamunien lisäksi pääsiäiseen kuuluu jotain muuta iloista, mutta mitä?

— Se eli! huikkaa joku kerholaisista.

Työvälineenä lasten Raamattu

Kerhossa käsitellyt aiheet liittyvät kirkkovuoteen ja niitä seurataan lasten oman Raamatun avulla.

— Lasten Raamattu on tärkein työväline täällä. Välillä on mukana hartausnukke tai flanello-huopakuvia, joiden avulla kerrotaan asioista. Kristillisyydellä erottaudutaan kaupungin kerhoista, kertoo Margit Pulkkinen.

Kerhohuoneen pientä alttaria koristavat valkea kangas ja puinen risti. Päivä aloitetaan hartaushetkellä. Osa vanhemmista tuo lapsensa seurakunnan kerhoon juuri kristillisen kasvatuksen takia, toisille asia tuo pienen lisäarvon kerhotoimintaan.

— Noin puolet käsitellyistä aiheista ovat kristillisiä ja toinen puoli jotain muuta. Raamatun kertomusten lisäksi täällä jutellaan esimerkiksi ystävyydestä ja anteeksiannosta.

— Tämä voi olla ainoa paikka, missä lapsi saa kosketuspintaa näihin asioihin ja on kirkon piirissä, kertoo Pulkkinen ja lisää nauraen, että päiväkerhosta ei yksikään lapsi lähde pois tietämättä, kuka Jeesus on.

Kerho auttaa, kun etsitään vastauksia vaikeisiin kysymyksiin.

— Joskus vanhemmat vinkkaavat, että heillä kotona on puhuttu tietystä aiheesta, eivätkä he itse osaa vastata johonkin Raamattuun liittyvään kysymykseen. Otamme täällä aiheita puheeksi lasten kanssa ja mietimme niitä yhdessä. Me olemme kristillisiä kasvatuskumppaneita.

Kerhossa on kivaa

Koivuhaassa asuva 5-vuotias Linnea Tuunanen on käynyt Tikkurilan kerhossa kaksi vuotta. Kerhossa on kuulemma kivaa.

— Täällä leikitään, syödään, rukoillaan, askarrellaan ja pelataan, kertoo Linnea.

Hän on saanut kerhosta kavereita, parhaat heistä ovat Pihla ja Urho. Kaikkein kivointa on askartelu.

— Olen siinä hyvä. Myös naulapeli on kiva, siinä saa hakata nauloja.

Myös kaikki Linnean sisarukset ovat käyneet seurakunnan kerhoissa.

— Tänne on kiva tulla. Ohjaajat ovat hyviä ja kerhojen sisällöt vaihtuvia. On hyvä, että ohjaajat ovat eri-ikäisiä, kertoo Linnean äiti Sini Tuunanen.

He käyvät myös perhekerhossa, jossa vanhemmat ovat mukana. Yksi syy kerhon valintaan on sen tarjoama kristillinen kasvatus.

— Täällä otetaan huomioon kirkkovuosi ja traditiot. Vaikka se ei ole keskeisin asia, on se taustalla ja ohjaa toimintaa. Lapset pitävät Raamatun kertomuksia satuina, eivätkä ota niitä niin vakavasti.

Tuunasen kokemuksen mukaan seurakuntien kerhot eivät ole niin täysiä kuin kaupungin kerhot.

— Tämä on hyvää toimintaa, jota ei toivottavasti vähennetä, vaikka ryhmät eivät aina ole täynnä. Kerhotoiminta tuo mukavaa vaihtelua niille lapsille, jotka eivät ole mukana päivähoidossa muuten.

Lasten ehdoilla päivä kerrallaan

Kerhossa mennään aina lasten ehdoilla.

— Välillä joku lapsi puhuu Kinder-munista ja toinen samaan aikaan Jeesuksesta. Asioita käsitellään heidän lähtökohdistaan. Suunnitelmat voivat muuttua päivän aikana, mutta tämä on sellaista turvallista yhdessäoloa, kertoo lastenohjaaja Margit Pulkkinen.

Kerhopäiviä on pari kertaa viikossa kolme tuntia kerrallaan. Tikkurilan ryhmässä on yhdeksän lasta, tavallisesti ryhmäkoko on noin 15 lasta. Ohjaajan mukaan kerho on hyvä ponnahduslauta päiväkotiin tai esikouluun.

— Kerhossa oppii tärkeitä vuorovaikutustaitoja, joita tarvitaan myöhemmin elämässä.

Tikkurilassa kesäkerhoon ei haeta erikseen, vaan pääasiassa kaikki kerhossa olevat lapset jatkavat siinä juhannukseen asti.

— Kerho tarjoaa tekemistä, kun kesä on kuitenkin pitkä. Kesällä ollaan enemmän ulkona ja silloin puhutaan ylipäänsä enemmän luonnonläheisistä asioista.

Linnea ei vielä tiedä, tuleeko hän Tikkurilan kerhoon kesällä. Äidin mukaan asiaa katsotaan sitten, kun tiedetään, ovatko perheen muut lapset kotona.

— Haluaisin tulla tänne kesälläkin, sanoo Linnea ujosti hymyillen.

Ilmoittautuminen päivä-, kesä- ja vekkulikerhoihin 

Mitä kerhossa tehdään? Katso kerholaisten videohaastattelu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.