null Mentorointi tukee nuorta

Lähellä. Eeva-Liisa Ylälahden (vas.) ja Ainon ystävyys toimii heidän oman aikataulunsa mukaan. Ylälahti on sitoutunut Ainon tukihenkilöksi vähintään vuodeksi.

Lähellä. Eeva-Liisa Ylälahden (vas.) ja Ainon ystävyys toimii heidän oman aikataulunsa mukaan. Ylälahti on sitoutunut Ainon tukihenkilöksi vähintään vuodeksi.

Mentorointi tukee nuorta

Amigo järjestää syrjäytymisvaarassa olevalle nuorelle aikuisen ystävän.

 

Tekstit Salla Korpela
Kuva Sirpa Päivinen

Tennispalatsin yläkerrassa Eeva-Liisa Ylälahti ja Aino istuvat kahvilla. Vaihdetaan kuulumisia ja jatketaan juttua viime tapaamiskerrasta.

 

He ovat tavanneet toisensa joka viikko keväästä lähtien. On käyty luontoretkellä, konsertissa ja muuallakin.

Diakonissalaitoksen Amigo-hanke on yhdistänyt Ainon ja Ylälähden. Amigo kokoaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria ja etsii heille vapaaehtoisia aikuisia tukihenkilöiksi. Eeva-Liisa Ylälahti on yrittäjä. Hänelle vapaaehtoistyötä suositteli oma tytär. Amigo-hankkeesta hän kuuli sattumalta radiosta.

– Halusin tehdä jotakin yhteiskunnallisesti vastuullista. Huomasin, että tämähän sopisi minulle erittäin hyvin, Ylälahti kertoo.

Aino puolestaan tuli Amigon piiriin Tyttöjen talon kautta. Keväällä näytti siltä, että edessä olisi kesä ilman opiskelua ja työtä. Säännölliset tapaamiset Ylälahden kanssa toivat kiintopisteen elämään.

– Kärsin sosiaalisten tilanteiden pelosta. Olemme Eeva-Liisan kanssa harjoitelleet kaupungilla kulkemista. Se on auttanut heti valtavasti, Aino toteaa.

 

Aino on 24-vuotias mielenterveyskuntoutuja. Nyt hänellä menee jo melkoisen hyvin, on innostava opiskelupaikka, urheiluharrastuksia ja rohkeita tulevaisuudensuunnitelmia.

Aino ja Eeva-Liisa Ylälahti laajentavat toistensa kokemuspiiriä. Heillä on tapana suositella toisilleen musiikkia ja vertailla mieltymyksiään. Aino on innostanut Ylälahtea uudelleen valokuvauksen pariin ja suunnitelmissa on mennä yhdessä afrotanssitunnille.

– Eeva-Liisan kanssa parasta on se, että tämä on normaalia vuorovaikutusta. Hän puhuu minulle myös omista asioistaan. Siinä on iso ero verrattuna terapiaan, Aino arvioi.

Ylälahti on sitoutunut Ainon tukihenkilöksi vähintään vuodeksi. Ennen Ainon tapaamista hän sai Diakonissalaitoksella ohjausta tehtävään. Hänelle järjestettiin prepaid-puhelinliittymä, jolla hän pitää yhteyttä Ainoon. Ensimmäinen tapaaminen järjestettiin Diakonissalaitoksella yhdessä työntekijän kanssa. Sieltä he menivät kaksin Hakaniemen torille kahville. Siitä se sitten lähti.

– Välillä on kiva tehdä sellaistakin, millä ei ole sen kummempaa tarkoitusta. Istua juttelemassa tai vaikka tehdä naisten kauneusjuttuja, naiset sanovat.

 

Nuorten syrjäytyminen lisääntyy Suomessa hälyttävällä vauhdilla. Vuosittain peruskoulun jälkeen ilman työ- tai opiskelupaikkaa jää 4 000–5 000 nuorta. Pelkästään Helsingissä heitä on noin tuhat. Ammatillisen koulutuksen keskeyttää noin neljännes ja lukiosta putoaa pois noin joka kymmenes nuori, jolloin ilman toisen asteen tutkintoa jää noin 15 prosenttia ikäluokasta. Pelkän peruskoulun käyneitä on 110 000.

Syrjäytyvän nuoren ongelmat kasautuvat helposti. Kun ei ole suorittanut opintoja, ei pääse töihin. Rahattomana ei saa asuntoa, vuorokausirytmi menee sekaisin ja ihmissuhteet ohenevat.

Syrjäytymiskierteeseen joutunut nuori tarvitsee monipuolista ammatillista apua. Ensi vuonna astuu voimaan nuorten yhteiskuntatakuu, joka takaa opiskelupaikan, työtä tai kuntoutusta jokaiselle nuorelle.

Ammattiavun tukena vapaaehtoinen mentori saattaa olla nuorelle ainut tai ratkaiseva kosketus normaaliin aikuisten maailmaan. Hänen kanssaan on mahdollisuus harjoitella vuorovaikutusta, luottamusta ja ystävyyttä.

Amigo-ohjelma on tähän mennessä kouluttanut yli 60 mentoria. Mentoreille on sitoumuksensa ajaksi tarjolla tukea, työnohjausta ja ryhmätapaamisia. Osa mentoreista on tullut työnantajansa yhteiskuntavastuuohjelman kautta.

Sekä Eeva-Liisa Ylälahden että Ainon mielestä Amigon idea toimii.

– Me teemme yhdessä aivan tavallisia asioita, sellaisia mitä ystävän kanssa tehdään, Ylälahti sanoo ja toivoo, että aikuiset lähtisivät mukaan auttamaan nuoria.

Aino puolestaan haluaa rohkaista kaikkia yksinäisiä nuoria hakemaan Amigon kautta ystävän.

– Olisinpa minäkin tavannut Eeva-Liisan jo kauan sitten.


Lisätietoja Amigo-hankkeesta:
Siisi Hirvikoski siisi.hirvikoski@hdl.fi tai 050 378 0152. Seuraava mentori-
valmennus pidetään 2. lokakuuta.

Jaa tämä artikkeli: