Merta on, mutta ei vierasvenesatamaa
Vierasvenesatama Finnooseen. Finnoon rakennushankkeeseen olisi mahdollista sisällyttää Espoon ensimmäisen täyden palvelun vierasvenesataman rakentaminen, toteaa Tommi Heinonen.

Vierasvenesatama Finnooseen. Finnoon rakennushankkeeseen olisi mahdollista sisällyttää Espoon ensimmäisen täyden palvelun vierasvenesataman rakentaminen, toteaa Tommi Heinonen.

Merta on, mutta ei vierasvenesatamaa

Espoossa on 165 saarta ja merenrantaa yhteensä 58 kilometriä. Loistavat matkakohteet voivat silti jäädä väliin, sillä vierasvenesatamia on liian vähän.

Espoo on merellinen kaupunki, johon on helppo tulla vesiväyliä pitkin niin idästä, lännestä kuin etelästäkin.
”Matkailijamäärät ovat koko ajan kasvaneet”, havainnoi valokuvaaja ja saaristo-opas Tommi Heinonen.
Heinonen, 58, on syntyperäinen espoolainen, joka on viettänyt lapsuutensa Haukilahdessa. Espoon vesistöt hän tuntee kuin omat taskunsa vuosikymmenien kokemuksella.

Espoo on kuitenkin vierailevalle veneilijälle kimurantti: täyden palvelun vierasvenesatamia ei ole ainoatakaan, vaikka ollaan Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa.
”Vieraat menevät Helsinkiin”, toteaa Espoon kaupungin merellisten palveluiden suunnittelija Lennart Pettersson.
Espoon kaupungilla on kymmenen venesatamaa, joiden venepaikat on pääsääntöisesti varattu ainoastaan espoolaisille tai espoolaisten venekerhojen jäsenille. Lisäksi Espoon kaupungin ulkoilusaaressa, Isossa Vasikkasaaressa on vierasvenelaituri vierailijoille.

Espoon kaupunki on investoinut Ison Vasikkasaaren vierasvenesatamaan. Satamaa on petrattu paremmaksi rakentamalla 30 – 40 uutta laituripaikkaa sekä parantamalla pesutiloja.
”Saaressa on ravintola ja kahvila-kioski, ja saaristoveneen kyydillä pääsee piipahtamaan mantereella”, kertoo Pettersson.
Isossa Vasikkasaaressa ei saa sähköä laituriin eikä bensaa tankkiin. Lähin meripolttoaineasema löytyy Svinön venesatamasta.
Lisäksi Espoosta löytyy yksittäisiä vierasvenepaikkoja Haukilahdesta ravintolan ylläpitämänä ja Nuottaniemestä Espoon Pursiseuran laiturista.

Saaristo-opas Tommi Heinonen katsoo Espoota yrittäjän kiikareilla. Täyden palvelun vierasvenesatamat houkuttelisivat Espooseen lisää matkailijoita ja kehittäisivät yritystoimintaa. Veneilijät tarvitsevat elintarvikkeita, polttoainetta ja täydennystä veneilytarvikkeisiin. Veneitä täytyy aika ajoin kunnostaa, joten korjausalan yrittäjille olisi myös tilausta. Ravintola- ja kahvilapalvelut täydentäisivät palveluvalikoimaa.
”Näkisin, että vierasvenesatamasta tulisi ennen pitkää viihtyisä rantapromenadi.”

Espoossa olisi heti kättelyssä kaksi sopivaa paikkaa täyden palvelun vierasvenesatamille.
”Hyvät mahdollisuudet vierasvenesatamalle olisi Finnoossa, jonne ollaan kaavoittamassa asuntoja 20 000 ihmiselle, ja alueen koko nykyinen satama menee uusiksi. Toinen hyvä paikka olisi Westendiin kaavoitetun uuden hotellin ranta.”
Luonnon helmaan halajaville Espoon saaristo tarjoaa ihanteelliset puitteet. Saariston venesatamat Heinonen jättäisikin nykytilaan, sillä hän haluaa vaalia luontoa. Esimerkiksi Stora Herrön nykyiset peruspalvelut veneilijöille, keittokatokset, nuotiopaikat, kuivakäymälät ja jätehuolto, ovat Heinosen mielestä täysin riittävät.
”Kyllä vierasvenesatamia mahtuu mantereelle montakin kappaletta. Täällä on tilaa kaikille”, toteaa Heinonen.
 

Jaa tämä artikkeli: