Mestariteos koskettaa
Lappeenrannan laulukilpailun voittaja Aarne Pelkonen laulaa Paavalinkirkon Johannes-passiossa.
Teksti Anu Heikkinen
Kuva Sirpa Päivinen
Musiikkitalon pääovi pyörähtää, kun aulaan astuu hyväntuulinen ja mökkireissulla levännyt Aarne Pelkonen . Pieni loma tuli tarpeeseen, sillä arvostetun Lappeenrannan valtakunnallisen laulukilpailun miesten sarjan voittajalla on takanaan jännittävä koitos ja edessä loppukiri Sibelius-Akatemiassa.
– Valmistun kirkkomusiikin osastolta keväällä. Sitä ennen tehtävänä on pedagogisia opintoja, laulun A-tutkinto sekä kirjatenttejä, 26-vuotias baritoni kertoo.
Tiedossa on lisäksi lukuisia esiintymisiä, kuten lied-konsertteja sekä Schubertin Die schöne Müllerin -laulusarja Musiikkitalossa. Ensi sunnuntaina Pelkonen laulaa J.S. Bachin Johannes-passiossa Paavalinkirkossa.
Tammikuun alussa pidetyn Lappeenrannan laulukilpailun jälkeen Pelkosesta on jo ehditty veikkailla uutta tähtilaulajaa. Laulaja suhtautuu tulevaisuuteen nöyrästi. Hän pitää kilpailua eräänlaisena työhaastatteluna, jossa menestyminen näkyy toivottavasti jatkossa työtilaisuuksina. Joitakin yhteydenottoja on jo tullutkin.
– Voitto oli hieno tunnustus ja tuli yllätyksenä. Olen sikäli onnekas, että minulla on ollut erinomainen opettaja. Marjut Hannulan tuki kilpailuun valmistautuessa oli merkittävä.
Raumalla kasvanut Aarne Pelkonen kiinnostui kirkkomusiikista jo lapsena. Yrittäjäperheellä oli kotona pilliurut, jotka tuntuivat pienestä pojasta loputtoman kiehtovilta.
– Niin kauan kuin muistan, haaveammattini on ollut kanttori. Lapsena kuulin urkumusiikkia levyiltä ja kirkoissa, ja se teki minuun suuren vaikutuksen. Erityisen vaikuttavaa oli päästä itse soittamaan eri tilaisuuksissa.
Pelkonen aloitti urkujen soiton 8-vuotiaana yksityistunneilla ja pääsi 10-vuotiaana musiikkiopiston piano-oppilaaksi. Pian kuvioihin tulivat mukaan laulutunnit, pitihän kanttoriksi pyrkivän osata myös laulaa. Lukion jälkeen kirkkomusiikki oli itsestään selvä valinta.
– Opintojen edetessä on kyllä ollut pieniä kriisejä, jotka ovat lopulta vain vahvistaneet uravalintaani. Olen tehnyt kirkkomuusikon töitä opintojen ohessa, mutta laulu on ottanut yhä enemmän alaa.
Kotimaan lisäksi Pelkonen on suorittanut musiikkiopintoja vuoden ajan Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulussa muun muassa tunnetun saksalaisen bassobaritonin Thomas Quasthoffin johdolla. Saksassa hän pääsi myös lied-laulun ydinalueille.
– Liedistä on tullut suurin intohimoni. Olen keskittynyt siihen yhä enemmän pianisti Juho Alakärpän säestyksellä. Liedeissä kiehtoo saumaton yhteistyö pianistin kanssa. Kokonaisuudessa musiikista tulee yhtä kudosta.
Johannes-passiossa Pelkonen on laulanut pari kertaa aiemminkin. Bachin vuonna 1724 säveltämä kärsimyskertomus on hänestä vaikuttava.
– Suuren säveltäjän mestariteosta on aina hienoa päästä laulamaan. Johannes-passio on tiivis ja dramaattinen kokonaisuus. Se puhuttelee minua alusta loppuun.
Passion sanoitus koostuu Johanneksen evankeliumin teksteistä sekä parista lyhyestä Matteuksen evankeliumin katkelmasta. Kertojana on evankelista ja roolihenkilöinä Jeesus, Pietari , Pilatus ja kaksi palvelijaa. Väkijoukon ja sotilaiden osuudet laulaa kuoro. Pelkonen laulaa Pilatuksen roolin, pienehkön Pietarin osan sekä kolme bassoaariaa.
– Pilatus on mielenkiintoinen persoona, epävarma, jopa pelokas johtaja. Hän ei estä tapahtumien epäoikeudenmukaista kulkua, vaan yrittää pitää julkisivunsa pystyssä ja pysyä kaikkien kaverina.
Sopraanosolistina esiintyy Elina Rantamäk i, alttona David Hackston , tenoreina Jussi Hirvonen ja Eero Hartikainen sekä bassona Pelkosen rinnalla Janne Kaksonen .
Passiossa soittaa Barokkiorkesteri Galantina. Kuoro koostuu yhteensä kuudesta eri kuorosta. Mukana ovat Tikkurilan Laulajat, Kamarikuoro Laurus, Kamarikuoro Cantilene, Vasa Kammarkör, Puotin Laulu ja Järvenpään kamarikuoro. Passio kuuluu kuoronjohdon jatko-opiskelijoiden opinto-ohjelmaan, minkä vuoksi yhdeksän kuoronjohdon opiskelijaa vuorottelee esiintyjäjoukon johtajana.
J.S. Bachin Johannes-passio Paavalinkirkossa, Sammatintie 5, su 10.2. klo 15. Vapaa pääsy. Käsiohjelma 5 e Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.
Jaa tämä artikkeli: