null Metro kuljettaa kirkon viereen Espoossa

Urheilupuiston aseman sisäänkäynti. Kuva: Länsimetro Oy

Urheilupuiston aseman sisäänkäynti. Kuva: Länsimetro Oy

Ajankohtaista

Metro kuljettaa kirkon viereen Espoossa

Metron saapuminen parantaa Espoonlahden ja Olarin kirkkojen sijaintia. Myös toimintaan tulee muutoksia.

Vaikka metro aloittaa liikennöinnin Kivenlahteen vasta noin neljän vuoden päästä, se vaikuttaa jo nyt Espoonlahden seurakunnan tiloihin.

Metro alkaa kulkea Ruoholahdesta Matinkylään ensi syksynä, mutta Matinkylästä Kivenlahteen jatkuva osuus valmistuu aikaisintaan vuonna 2020. Seurakunnan nuorisotila Sode ja seurakuntakoti Ykki väistyvät metron sisäänkäyntien tieltä jo tänä keväänä.

Korvaavat tilat on löydetty tien toiselta puolelta osoitteesta Soukantie 13, jossa ovat myös kaupungin nuorisotilat. Koska uudet tilat ovat nykyisiä pienemmät, toimintaan tulee muutoksia.

Esimerkiksi avoin nuorisotyö loppuu seurakunnan tiloissa, ja erilaisia kerhonohjaaja- ja isoskoulutuksia aletaan painottaa entistä enemmän, arvelee vastaava nuorisotyönohjaaja Juhana Malme.

”Lisää nuorten ryhmiä tulee varmaankin. Ja ehkä sitten voi olla enemmän retkiä ja leiritoimintaa”, hän pohtii.

Malmen mukaan Soden nykyisiin tiloihin on oltu tyytyväisiä, mutta muutossa nähdään hyviä puolia. Väistötiloissa käyttöön saadaan esimerkiksi äänieristetty sali kuoro- ja bänditoiminnalle.

Malme ei vielä osaa sanoa, minne Ykki muuttaa. Hän kuitenkin toivoo, että organisaatiouudistusten myötä kaikki lapsi-, nuoriso- ja perhetyö saataisiin saman katon alle – mahdollisesti Soukantie 13:een.

Vielä ei tiedetä, kuinka pitkään väistötiloissa ollaan. Metron valmistuminen puoltaisi Malmen mukaan pidempääkin viipymistä.

”Ehkä ainakin 4–5 vuotta on realistinen aika näissä tiloissa.”

Metrotyömaa Espoonlahden kirkon kulmilla

Myllerrystä on tiedossa myös Espoonlahden kirkon kulmilla, kun Länsimetron työmaa käynnistyy muutaman metrin päässä kirkosta.

Kirkkoherra Jouni Turtiaisen mukaan rakennustyömaa muuttaa kirkon ympäristön ja kulkureitit täysin.

”Tiedossa on rakennusajan mittainen katkos käyttömukavuuteen”, hän toteaa.

Juuri nyt metrotyömaa ei ole päällimmäisenä mielessä, sillä kirkon peruskorjaus alkaa tänä vuonna. Remontin ajan pääasiallisena tilana toimii Soukan kappeli.

Kirkon peruskorjauksen pitäisi valmistua syksyllä 2017. Paluumuutto kirkkoon tarkoittaa sopeutumista vieressä jyllääviin työkoneisiin, sillä työmaatoiminta jatkuu luultavasti aina metron liikennöinnin alkuun asti, arvioi Lounais-Espoon projektinjohtaja Kimmo Leivo Espoon kaupungilta.

Tapiolan keskustan ilme muuttuu metron myötä. Kuva: Länsimetro Oy

Metro mullistaa aluetta muutenkin, sillä väkimäärän uskotaan lisääntyvän linjan varrella huimasti. Yksistään Suur-Espoonlahden alueelle odotetaan Leivon mukaan noin 60 000–70 000 uutta asukasta vuoteen 2050 mennessä.

Tämä tarkoittaa lisää seurakuntalaisia alueelle.

”Meidän pitää miettiä, miten sijoitamme toimintaamme. Seurakunnalla ei ole tiedossa isoja rakennushankkeita”, Turtiainen sanoo.

Metro helpottaa Turtiaisen mukaan liikkumista kirkkoon ainakin itä–länsi-suunnassa. ”Metro halkaisee koko Espoonlahden alueen, ja sillä pääsee 50 metrin päähän kirkosta.”

Metron tuloa odotetaan innolla

Metrolla pääsee elokuusta lähtien lähelle Tapiolan kirkkoa. Metro vaikuttaa myös Olarin seurakuntaan. Nykyiset Ison Omenan tilat jäävät laajennustyömaan alle, ja seurakunta muuttaa elokuussa kauppakeskuksen uudelle puolelle. 

Matinkylän metroasema sijaitsee Ison Omenan kauppakeskuksen yhteydessä. Kuva: Länsimetro Oy

Luvassa on aiempaa suuremmat ja monipuolisemmat tilat, joissa toimintaa suunnitellaan yhdessä palvelumuotoilun ammattilaisten ja seurakuntalaisten kanssa, kertoo kirkkoherra Salla-Maria Viitapohja.

Viitapohjan mukaan metron tuomia uudistuksia odotetaan seurakunnassa innolla. Kokonaisuudessaan seurakunnan tilat vähenevät, kun Haukikappelista luovutaan keväällä, mutta tilojen sijainti paranee.

Niittykummun metroasema tulee Olarin kirkon viereen, ja koko kirkon ympäristö muuttuu asuinalueeksi. Ympäristöön syntyy toriaukea, ja kirkko nousee paraatipaikalle.

”Se on huikean iso muutos, joka näkyy jo, kun katselen kirkon ikkunasta nostureiden pyörimistä. Koko kirkko ja kirkonmäki tulevat aivan toisella tavalla näkyviin”, Viitapohja sanoo.

Katso metron linjaukset kartoista. Lisätietoa löytyy Länsimetron sivuilla.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Espoossa seurakuntien maille nousee asuntoja 1 300–1 500 ihmiselle

Ajankohtaista

Iivesniemen tiivis rakentaminen päätettiin jo silloin, kun alueelle sijoitettiin metroasema. Nykyisestä metsiköstä osa säilyy puistona.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.