null Metrolla pääsee konsertteihin Itä-Helsingin suvessa

Ketterästi konserttiin. Metrolla musiikkiin -tapahtuman kirkkoihin pääsee vaikka metrolla. Laulaja Kristiina Olanto ja puhallinsoittaja Jorma Tapio esiintyvät heinäkuussa. Kuva: Esko Jämsä

Ketterästi konserttiin. Metrolla musiikkiin -tapahtuman kirkkoihin pääsee vaikka metrolla. Laulaja Kristiina Olanto ja puhallinsoittaja Jorma Tapio esiintyvät heinäkuussa. Kuva: Esko Jämsä

Hyvä elämä

Metrolla pääsee konsertteihin Itä-Helsingin suvessa

Metrolla musiikkiin -konserttisarjan teema on Kosketus. Kansanmusiikkiyhtye Lekkujad tuo Karjalan kansanlaulut kappeliin.

Konserttisarja Metrolla musiikkiin levittäytyy Itä-Helsinkiin jo 15. kerran. Herttoniemen, Mikaelin, Vartiokylän, Vuosaaren ja Matteuksen seurakunta isännöivät vuoroviikoin tiistai-illan konsertteja. Kesäkuun alussa käynnistynyt ilmaistapahtuma kestää elokuun loppuun saakka.

– Konserttipaikat on valittu niin, että ne ovat helposti metrolla saavutettavissa, kertoo järjestelyihin osallistuva kanttori Hanna Virtanen. Edellisinä kesinä innokkaimmat osallistujat ovat matkustaneet kaikkiin konsertteihin.

Kunkin seurakunnan kanttori on saanut valita omassa kirkossaan esiintyvät taiteilijat. Myös konserttitilat vaikuttavat valintoihin. Esimerkiksi Mikaelin ja Myllypuron kirkkojen isot salit ja soittimet sopivat hyvin jylhälle urkumusiikille ja vahvaäänisille laulusolisteille.

– Toisaalta Merirasti-kappeli taas on hyvin pieni. Siksi pienet kokoonpanot ja intiimimpi kamarimusiikki toimivat siellä hyvin.

Konserttisarjan pääpaino on klassisessa ja hengellisessä musiikissa. Se ei tarkoita yksipuolisuutta. Heinäkuussa puhallinyhtye Wind on Wind tuo huilumusiikin Matteuksenkirkkoon. Elokuussa Marokosta, Iranista, Libanonista ja Syyriasta kotoisin olevat muusikot esittävät Lähi-idän klassista musiikkia.

 

Karjalan kieli laulaa luonnostaan

Yksi Merirasti-kappelin esiintyjistä on kansanmusiikkiyhtye Lekkujad. Nimi on karjalaa ja tarkoittaa ikiliikkujia.

Laulaja Kristiina Olanto ja puhallinsoittaja Jorma Tapio esittävät karjalankielisiä laulelmia omin sovituksin. Kansanlaulut ovat kulkeutuneet korvakuulolta sukupolvelta toiselle.

– Olen kuullut lapsuudessani paljon karjalankielistä kansanmusiikkia ja ortodoksista kirkkomusiikkia. Suurin osa kappaleista on selkärangassani, Olanto kertoo.

Olannon vanhemmat ovat Karjalan evakkoja, jotka esiintyivät myös yhdessä. Myös Tapiolla on side alueeseen, sillä hänen äitinsä syntyi ja asui lapsuutensa Sortavalassa.

Kansanlaulujen lisäksi Lekkujad esittää itse sanoittamiaan kappaleita. Muusikkopariskunnan mielestä karjala soveltuu hyvin laulettavaksi, sillä suhuäänteet ja liudennukset tekevät kielestä pehmeän.

– Laulaessani karjalaksi muutun eläväisemmäksi. Rupean heiluttelemaan käsiäni. Karjalan kieli laulaa luonnostaan, Kristiina Olanto sanoo.

Monissa sanoituksissa surkutellaan nuorten morsianten kohtaloa. Avioliiton myötä tytär saattoi joutua piikomaan ikävään perheeseen. Leikkisemmissä lauluissa kerrotaan orastavasta lemmestä ja siitä, kuinka nuoret riiaavat toisiaan.

– Suomalaisen kansanperinteen runorikkaus on peräisin Karjalasta, Jorma Tapio sanoo.

Yhtye esittää myös keskiaikaisia ortodoksilauluja. Lisäksi loitsu- ja itkuvirsiperinne inspiroivat.

 

Teema innostaa taiteilijaa ja kuulijaa

Vaikka konserttisarjaan kuuluu niin kansanmusiikkia kuin klassista, esitykset jakavat yhteisen teeman. Viime vuoden teema Kielellä kuului kielisoittimien runsaassa edustuksessa ja erikielisissä lauluissa.

– Olemme valinneet mahdollisimman moniulotteisia teemoja, jotka inspiroisivat sekä taiteilijaa että kuulijaa, Hanna Virtanen kertoo.

Tämän kesän teemana on Kosketus. Se näkyy jopa esitteissä, sillä näkövammaiset voivat tilata käsiohjelmat pistekirjoituksena.
 

Suurin osa kappaleista on selkärangassani."
– Lekkujad-yhtyeen laulaja Kristiina Olanto

 

Lekkujad pitää kosketusta tärkeänä.

– Musisointimme lähtee tunteesta ja tarinan välittämisestä. Meillä ei ole musiikillisia rajoitteita, kertoo paljon myös jazzia soittanut Jorma Tapio. Siksi yhtyeen ei tarvitse olla uskollinen karjalalaiselle lauluperinteelle. Soitinvalikoimaan kuuluvat niin basso- ja puuhuilu, kehärumpu kuin intialainen harmoni. Improvisointi on tärkeässä osassa.

Mutta miltä kosketus kuulostaa?

– Musiikki voi koskettaa ihmistä henkisesti ja hengellisesti. Soittaja koskettaa soitintaan, ja laulajan äänihuulet koskettavat toisiaan. Kosketus kuulostaa jokaisessa konsertissa erilaiselta, Hanna Virtanen lupaa.

Metrolla musiikkiin 7.6.–30.8. Lekkujad Merirasti-kappelissa 5.7. klo 19. Ilmainen sisäänpääsy. Käsiohjelma 7 euroa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Metrolla musiikkiin -kesäkonsertit siirtyvät vuoteen 2021

Ajankohtaista Ajankohtaista

Itähelsinkiläinen konserttisarja olisi viettänyt kesällä 20-vuotisjuhliaan.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.