null Metsän eläimet ovat nyt umpiunessa, Markku Liinamaa!

Metsän eläimet ovat nyt umpiunessa, Markku Liinamaa!

Markku Liinamaa opastaa Luonnontieteellisessä museossa Nikolai-tonttuna.

Metsässä on talvella hiljaista, koska kaikki otukset ovat talviunilla.

– Monet eläimet eivät ole talviunilla vaan horroksessa. Nisäkkäiden, kuten siilien, talvihorros on kuin torkahtelua. Ojien ja purojen mutapohjassa talvehtivat sammakot ovat kylmähorroksessa eli syvän tajuttomuuden tilassa.

– Jotkut eläimet ovat myös muuttaneet pois. Toiset ovat hereillä mutta piilossa. Päästäiset elävät hangen alla. Oravalla on niin hyvin tiivistetty pesä, että siellä voi olla 20 astetta lämmintä, vaikka ulkona olisi saman verran miinusasteita. Piisamit lämmittelevät kylki kyljessä. Se on perheen yhteinen lämmityssysteemi.

Eläimet valmistautuvat talveen varastoimalla ruokaa ja lihottamalla itseään.

– Totta. Orava varastoi paitsi käpyjä myös sieniä, jotka se ripustaa palasina oksanhaaroihin kuivumaan. Talviunille käyvän karhun selässä voi olla jopa kahdeksan senttimetrin kerros ruskeaa rasvaa, joka on peräisin pääasiassa marjojen hiilihydraateista.

– Päästäinen kuitenkin kutistuu talveksi. Silloin se pystyy syömään painoonsa nähden enemmän.

Jäljet lumessa kiinnittävät saalistajan huomion.

– Jänis ainakin hämää saalistajia palaamalla omia jälkiään pitkin takaisin ja hyppäämällä sivuun.

Eläinten turkit vaalenevat talveksi.

– Monille eläimille kasvaa talveksi uusi turkki, jossa on ilmava alusvilla ja pitkät päällyskarvat. Jänikselle tulee kaksi kertaa tavallista paksumpi valkoinen talviturkki, ja jalkoihinsa se saa lumikengät eli pitkää valkoista karvaa.

Karhu synnyttää unissaan.

– Ei synnytä. Vaikka karhun talviuni kestää seitsemän kuukautta eikä karhu syö eikä pissaa sen aikana, uni ei ole kovin syvää. Karhu kääntää kylkeä päivittäin ja heräilee useita kertoja talven aikana, myös synnyttämään.

Eläinten talviunta tai -horrosta ei pidä mennä häiritsemään.

– Ei niin. Talvihorroksessa ollut eläin, kuten lepakko, ei uudestaan horrokseen vaivuttuaan kykene välttämättä heräämään keväällä. Karhulla on useita talvipesiä, jotka se on koemaannut ennen talviunia. Häiritty karhu on vihainen, eikä se palaa samaan pesään nukkumaan.

Hyönteiset kuolevat talven tullen. Vain niiden munat talvehtivat.

– Useimmiten on niin, mutta jotkut hyönteiset voivat erittää jäänestoainetta, jonka avulla ne pysyvät hengissä. Esimerkiksi nokkosperhonen talvehtii aikuisena.

Talvella on pimeää ja kylmää. Meidän ihmistenkin kannattaisi nukkua sen yli.

– Ihmisten talvipesissä ei tarvitse miettiä, mistä saa valoa ja riittääkö ruoka, joten ihmiset voivat pysyä aktiivisina. Kiirettä ei kuitenkaan kannata pitää koko vuotta. Talvella on hyvä rauhoittua ja ottaa iisimmin.


Eläinten talvi -näyttely 6.1. asti Luonnontieteellisessä museossa, Pohjoinen Rautatiekatu 13.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.