Miehen tuskaa ja naisen arkirutiineja
Oma uskonto. Juska Paarma (Mikko Virtanen) uhraa itsensä kehon alttarille bodari-Leson (Seppo Merviä) kannustamana. Kuva: Päivi Karjalainen

Oma uskonto. Juska Paarma (Mikko Virtanen) uhraa itsensä kehon alttarille bodari-Leson (Seppo Merviä) kannustamana. Kuva: Päivi Karjalainen

Miehen tuskaa ja naisen arkirutiineja

Korjaamo Teatterin Stage-festivaali tarjoaa jälleen kiinnostavan kattauksen kotimaisia ja ulkomaisia teatteriesityksiä.

On kulunut 30 vuotta siitä, kun Jussi Parviainen kohautti väkivallan ja seksin täyttämällä Jumalan rakastaja -näytelmällään. Korjaamolla siitä nähtiin Sakari Hokkasen Kokkolan kaupunginteatterille ohjaama versio.

Jumalan rakastajan teema miehen hukassa olemisesta ja elämän tarkoituksen etsimisestä sopii jo sinänsä tähänkin aikaan. Jussi Moilan päivittämä näytelmäteksti sosiaalisen median, ilmastonmuutoksen ja terrorismin uhan maailmaan tekee sen kuitenkin entistä ajankohtaisemmaksi.

Näytelmän päähenkilö Juska Paarma ei löydä elämäänsä sisältöä naissuhteista tai uskonnosta, minkä vuoksi hän päätyy tuskissaan kehittämään oman uskontonsa, palvomaan kehoaan. Esikuvana treenausprojektissa on Michelangelon lihaksikas Daavid-patsas, jota Juska pitää länsimaisen miehen ylimpänä kauneusihanteena. Yletön itsensä uhraaminen kuntosalin alttarille saa kuitenkin miehen sekoamaan ja tappamaan ihmisen.

Moilan ja Hokkasen versiossa väkivallan ja seksin määrää on vähennetty. Mikko Virtasen näyttelemän Juska Paarman ahdistus ja vimmaisuus välittyy silti vahvasti. Hyvänä vastaparina nousee esiin Juskan laiskanpulskea kaveri HB (Jarmo Perälä), joka ainoana yrittää jarrutella miestä.

Virolaisen nuoren polven ohjaajan Lauri Laglen näytelmä Wednesday johdattaa katsojan neljän naisen arkipäivään.

Naiset astuvat lavalle päällystakeissa ja saappaissa marssien tovin ympäri kodiksi lavastettua huonetta, kunnes asettuvat paikoilleen. Takkien alta paljastuvat lyhyet, kimalletta säihkyvät mekot.

Naiset alkavat touhuta arkisissa askareissa keittiössä, sohvalla, sängyssä ja television ääressä. Arjen puuhista muun muassa kattilan, kihartimen, viinilasien ja kirjojen parissa alkaa lähteä entistä kovempia ääniä. Ne vihlovat lopulta korvia.

Äänten vaimennettua naiset alkavat yksi kerrallaan puhua. Jokaisen puheenvuoro valottaa naisen elämää eri näkökulmasta. Huipennuksena on tunnetun filmitähden Keanu Reevesin ilmaantuminen viettämään iltaa naisten seurassa.

Laglen teos osoittaa, että arki voi olla kiinnostavaa: tavallisen keskiviikkopäivän rutiineihin lomittuvat ilot, unelmat ja pettymykset. Esitykseen sisältyy myös aimo annos komiikkaa. Esimerkiksi nainen, joka pyykkää pitkän aikaa raivoisasti lakanaa, ei voi olla vetämättä suuta hymyyn. Näyttelijät Eva Klemets, Inga Salurand, Kaie Mihkelson ja Mari Abel onnistuvat pitämään esityksen jännitteen muutenkin loppuun asti.

Marjo Kytöharju
Lisätiedot: www.korjaamo.fi

Jaa tämä artikkeli: