null Miehet ääneen

Rennolla otteella. Mikko Helenius haluaa innostaa miehiä laulamaan musiikkia laidasta laitaan.

Rennolla otteella. Mikko Helenius haluaa innostaa miehiä laulamaan musiikkia laidasta laitaan.

Miehet ääneen

Muusikko Mikko Helenius ideoi Herrasmiesten lauluklubin sekakuorokammoisille kaksilahkeisille.

Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Jani Laukkanen
Laulussa voi tosiaan olla iso ero. Sen huomaa, kun Mikko Helenius laulaa flyygelin ääressä negrospirituaalia ensin klassisella tavalla ja sen jälkeen soultyylillä. Jotain tämäntyyppistä äänellä leikittelyä on luvassa Matteuksenkirkossa helmikuussa aloittavassa Herrasmiesten lauluklubissa.

Idea sai alkunsa, kun Vartiokylän seurakunnan kanttori Katri Vesanen pyysi Heleniusta kehittämään laulullista toimintaa miehille. Ryhmään osallistuvilta ei odoteta erityistä lauluharrastuspohjaa, mutta Helenius toivoo, että heillä olisi kokemusta vaikkapa karaokessa laulamisesta.

– Toimintaa on helpompi suunnitella tarkemmin sitten, kun näkee, millaisia miehiä klubiin tulee ja mikä heitä kiinnostaa. Tarkoituksena on kuitenkin tarkastella eri tavoin ääni-ilmaisua ja opetella äänitekniikan alkeita.

– Ryhmässä lauletaan musiikkia laidasta laitaan, kirkkomusiikki ei ole mitenkään ensisijaisena. Äänen käyttö kirkkotilassa voi olla monelle uutta ja erikoista, mutta voimme pistäytyä myös laulamassa karaokea läheisessä pubissa.

Laulamisella ja äänellä on Mikko Heleniuksen mukaan ihmiselle hyvin henkilökohtainen merkitys. Joillekin on voinut jäädä koulun laulukokeista kompleksi, mikä on ollut esteenä laulun harrastamiselle.

– Ääntä voi kuitenkin käyttää niin monella tavalla. Aion pyytää esimerkiksi argentiinalaisen tangolaulajan tai muun ammattivokalistin näyttämään, mitä kaikkea äänellä voi tehdä.

Helenius opiskeli laulua ja laulupedagogiikkaa Sibelius-Akatemiassa, ja hän on opettanut laulua. Heleniuksen lauluopinnot eivät suinkaan sujuneet ongelmitta: hän on joutunut panostamaan paljon ääni-ilmaisunsa kehittämiseen.

– Ketään ei pidä pakottaa klassiseen lauluun. Klassisen ja rytmimusiikin laulupedagogiikat ovat onneksi lähestyneet toisiaan, onhan niiden tekninen pohja samanlainen.

– Vastoin yleistä luuloa klassinen laulu ei ole välttämättä raskaampaa kuin rytminen laulumusiikki. Kevyen musiikin äänenkäytössä on monta tapaa, esimerkiksi soulissa on rajua äänellistä vääntöä.

Mikko Helenius toivoo, että lauluklubi olisi joillekin miehille portti sekakuoroihin, joissa on huutava puute mieslaulajista. Jos Helenius ei olisi muusikko, hän liittyisi johonkin tasokkaaseen sekakuoroon.

– Sekakuoro on sosiaalisesti merkittävä instituutio. Pitkäaikaisissa kuoroissa johtajan taidot yhteishengen nostattamiseksi ovat erityisen tärkeitä. Kuorotoimintaan liittyy myös keikkailua ja matkustelua ulkomaita myöten.

– Kirkollisessa kentässä kuorotoiminta on hieman toisenlaista, mutta sieltäkin löytyy hienoja kuoroja, esimerkiksi Kallion kantaattikuoro.

Heleniuksella on myös kokemusta kuorotoiminnasta. Nuorena hän oli mukana Hyvinkään kamarikuorossa ja Sibelius-Akatemian kamarikuoroissa. Töölön seurakunnan kanttorina vuosina 2008–2010 hän veti kirkon kuoroa ja koki sen parissa innostavia hetkiä.

Heleniuksen mielestä Suomen kuorotilanne on kohentumassa uuden koulutetun sukupolven ansiosta. Maassahan ei ole varsinaisia ammattikuoroja Kansallisoopperan kuoroa lukuun ottamatta.

Liituraitapukuun pukeutunut muusikko nimittää itseään projektityöntekijäksi, koska hän on mukana niin monissa eri kokoonpanoissa.

– Tämä kertoo siitä, että minulla on huono keskittymiskyky, hyvä pokka ja matala profiili. Minua kiinnostaa monenlainen musiikki, enkä malta olla sekaantumatta eri juttuihin.

– Musisoinnin ei pidä olla tiukkapipoista vaan hauskaa ja tyydytystä tuottavaa, Mikko Helenius selvittää.

Erityisen kiinnostunut Helenius on tangosta ja sen eri lajeista, Piazzollasta klassiseen tangoon. Hän säestää keikoilla pianolla ja bandoneonilla argentiinalaista Martin Alvaradoa , minkä lisäksi hän on mukana Tango Sonorte -bändissä.

– Olemme rundanneet aika paljon myös Englannissa ja Keski-Euroopassa. Keväällä menen esiintymään Tango Sonorten kanssa Saksaan ja Alvaradon kanssa Argentiinaan.

Herrasmiesten lauluklubi torstaisin 7.2.–4.4. klo 19–20.30 Matteuksenkirkossa. Lisätiedot: Katri Vesanen,
p. 09 2340 6440, katri.vesanen@evl.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.