null Miehuuden tikapuilla

Olli Jalonen kuvaa 1960-luvun koululaisen tuntoja.

Olli Jalonen kuvaa 1960-luvun koululaisen tuntoja.

Miehuuden tikapuilla

Olli Jalonen: Poikakirja. Otava 2010.

Olli Jalosen kirjassa pieni koululainen Olli oppii 1960-luvun alun Suomessa yhtä sun toista. Sodan kaiut ja yltiöisänmaallisuus kuuluvat koulussa vahvoina. Ollin perheessä tunnelma on maltillisempi.

Lapsen tajunta on omanlaisensa. Se havaitsee yksityiskohtia ja oppii asioita helposti ulkoa: ryhmiä, luokkia, käsittämättömyyksiäkin. Olli pänttää sanaluokkia, kun opettaja ilmoittaa hänet sanantaivutuskisoihin. Opeteltavat sanaluokat ovat lystikästä luettavaa.

Mutta on myös vaikeammin jäsentyvää, tapahtumista ja elämisestä syntyvää tietoa, jonka Olli pitää sisällään. Hän miettii ajan kulumista ja sitä, miten kesän loppuessa koulu taas alkaa. Lapsi oppii vuodenkierron toistumisesta ajankulumisen ja muistin luonteen.

Tärkeitä ihmisiä on Ollilla monta. Perheessä on äiti, isä ja neljä siskoa. Yksi heistä on Pieni, pikkusisko joka ei koskaan pääse kouluun asti. Naisen elämää Olli siis pääsee seuraamaan läheltä, vaikka tietty etäisyys tyttöihin säilyykin.

Koulussa Olli oppii elämästä kurin ja sen, miten pitää tulla mieheksi. Ankaran miesopettajan äänessä puhuu sodan runtelema ihminen, joka haluaa tehdä pojista miehiä eikä mitään ämmiä. Ollin maailma on räjähdekokeiluineen peruspoikamainen. Tiettyä nautintoakin oli aistittavissa siinä kuuliaisuudessa, millä pojat tottelevat miesopettajaa tämän käskyttäessä poikaluokkaansa armeijamaisesti ”miesautomaatin” ryhmämuodostelmiin.

Elefantti, paksu, kiusattu kaveri opettaa Ollille, miten lauma toimii ja miten vastenmielinenkin voi toinen joskus toiselle olla.

Vaikka kertoja on lapsi, tunnistaa kielen Jalosen omaksi. Tuttua Jalosta on myös tietynlainen alakulo, lipumisen tunne ja eleetön tarkkailevuus.

Kirjan voi arvata rakentuvan osin omakohtaisesti koettuun. Mutta olennaisempaa on, että siinä tavoitetaan ajan henki ja jotain yleistä lapsena olemisesta. Lukija saa tuntea, kuinka maailma on vielä tuore ja uusi ja koko ajan tapahtuu asioita joista oppii. Vaikka karvaastikin.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.