null Mielipide: Äärioikeiston kannatus kasvoi "Lutherlandissa"

Mielipide: Äärioikeiston kannatus kasvoi "Lutherlandissa"

Saksan liittopäivävaaleissa 24.9. äärioikeistolainen AfD, vaihtoehto Saksalle, sai kuudesosan äänistä ja entisen DDR:n alueella jopa neljänneksen. Se on paljon, kun useimmat pitävät vaihtoehtoa kokonaisuudessaan jopa uusnatsilaisena liikkeenä, eivätkä muut puolueet halua olla sen kanssa missään tekemisissä.

On syytä kiinnittää huomiota AfD:n kannatuspohjaan. He ovat vähemmän koulutettuja ja heissä on suuri osa osa työttömiä ja nimenomaan miehiä. Mutta tämä on kehäpäätelmä, sillä tällainen entinen Itä-Saksa on läntiseen verrattuna.

On kiinnostavaa, että AfD:n kannatus on suurinta Lutherlandissa, Lutherin synnyin- ja asuinseuduilla Saksissa ja Saksi-Anhaltissa. Johtaako esivallan kunnioittamisen perinne – Luther, Hitler, DDR – näin kauas ajassa? Tuo vaihtoehto olisi siten myös kansallistottelemattomuuden ilmausta.

Joka tapauksessa Saksa on perusteellisesti muuttunut. Kristillisdemokraatit ja sosialidemokraatit (Spd) menettivät molemmat vaihtoehdolle puoli miljoonaa kannattajaansa. Eivät varmasti natseja vaan nykypolitiikkaan tyytymättömiä.

Spd jäi viisaasti oppositioon etsimään itseään. Angela Merkel on sanonut oireellisesti, että otamme menettämämme takaisin. Tämä merkinnee vähemmän avokätistä maahanmuuttopolitiikkaa ja vähemmän tiivistyvää Euroopan unionia.

Seppo Väisänen

Lauttasaari

 

Jaa tämä artikkeli: