null Mielipide: Aborttikielto aiheuttaa kärsimystä

Puheenvuorot

Mielipide: Aborttikielto aiheuttaa kärsimystä

Marja Mäkelä puolusti Timo Soinin aborttikantaa (K&k 27.9.). Ymmärrän, että ihmiselämän voi katsoa alkavan jo hedelmöityksen hetkellä. Tällaisen käsityksen ei kuitenkaan pitäisi olla vaikuttamassa poliittiseen toimintaan, vaan on nojattava todellisiin tietoihin siitä, miten lainsäädäntö vaikuttaa.

Tilastojen valossa abortin kieltäminen lailla ei vähennä abortteja. Aborttikielto ei tee lapsen pitämisestä yhtään sen mahdollisempaa vaikeassa tilanteessa oleville naisille. Se ei myöskään velvoita miehiä käyttämään kondomia, jos he eivät ole valmiita isyyteen. Aborttikielto aiheuttaa ainoastaan lisää kärsimystä ja kuolemaa heille, jotka ovat tulleet raskaaksi toivomattaan ja joutuvat turvautumaan laittomaan aborttiin. Siksi oma vakaumus ei ole riittävä syy puoltaa abortin kieltävää lainsäädäntöä.

Oli raskaus sitten alkanut rakkauden huumassa tai hyväksikäytön, raiskauksen tai seksiin painostuksen seurauksena, se saattaa naisen aina jonkinasteiseen terveydelliseen riskiin, vastuuseen kokonaisesta elämästä ja monessa maassa edelleen häpeään ja taloudelliseen ahdinkoon. Siksi moni valitsee hengenvaarallisen puoskariabortin tai jopa itsemurhan mieluummin kuin äitiyden. Oikeus aborttiin todella pelastaa ihmishenkiä.

Tiukat aborttilait vievät myös luonnollisen keskenmenon saaneita naisia oikeuden eteen ja toisinaan jopa vankilaan syytettynä abortista.

On vaikea ymmärtää, miten tällaisen lainsäädännön puolustaminen olisi linjassa aidon kristillisen vakaumuksen kanssa. Abortit vähenevät, kun ehkäisy on kaikkien saatavilla ja sitä käytetään. Soinin ja muiden abortin vastustajien toiminta vaikuttaakin olevan pikemmin vain konservatiivien tunteisiin vetoavaa politikointia naisten elämän kustannuksella.

Sanna Valkiala

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.