null Mielipide: Aito ilmastojohtajuus on hukassa

Mielipide: Aito ilmastojohtajuus on hukassa

Uusi vuosikymmen on alkanut kotimaassa erikoisen lämpimällä ja sateisella talvella, jonka vuoksi maanviljelijät pelkäävät rukiin katovuotta. Samaan aikaan Australian ennätykselliset maastopalot ovat tappaneet yli miljardi eläintä.

Olemme nyt kriisitilanteessa, josta pääsemme eteenpäin vain rohkealla ilmastojohtajuudella. Se tarkoittaa uraauurtavaa politiikkaa, joka saa muutkin maat tavoittelemaan Pariisin sopimuksen mukaista toimintaa ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi 1,5 asteeseen.

Ilmastojohtajuuden irvikuva on laiska omistajaohjaus. On pöyristyttävää, että Suomen valtionyhtiö Fortum on omistamansa saksalaisen energiayrityksen Uniperin kautta haastamassa toisen EU-valtion, Alankomaat, oikeuteen sen uuden hiilikieltolain vuoksi Energiaperuskirjan (ECT) nojalla.

ECT laadittiin kylmän sodan jälkeen suojaamaan länsimaisten yritysten sijoituksia mielivaltaiselta pakkolunastamiselta entisen itäblokin maissa, ei siksi, että energiayhtiöt voisivat pitää meitä panttivankeina ilmastotyössä.

Sanna Marinin hallitus tekisi viisaasti eroamalla ECT:stä ja lähettämällä vahvan viestin Fortumin kautta Uniperiin: vastuullinen yritys ei sabotoi ilmastokriisin hillintää.

Tuulia Reponen
Joensuu

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi