null Mielipide: Älä eroa kirkosta median perusteella

Puheenvuorot

Mielipide: Älä eroa kirkosta median perusteella

Kuulen usein, että kirkko on unohtanut "tavalliset enemmistöön kuuluvat ihmiset". Ymmärrän tämän kokemuksen sivuutetuksi tulemisesta syntyvän, jos suhde kirkkoon perustuu lehtikirjoituksiin.

Uutisten tavoitteena on kuvata uusia asioita. Mediaa kiinnostaa muutos, ei tavallinen arki. Kirkossa keskustellaan avioliiton muutoksesta, ja siksi siitä kirjoitetaan lehdissä. Runsas turvapaikkojen tarve vaatii muutoksia yhteiskunnalta, ja mediaa kiinnostaa kirkon suhtautuminen näihin muutoksiin.

Pohjimmiltaan sekä avioliitto- että turvapaikkakeskustelussa haetaan kirkon vastausta kysymykseen ihmisarvosta: millaisen kohtelun kukin ansaitsee? On ilo, että kirkon vastausta tähän kaikkia koskevaan kysymykseen yhä kaivataan.

Suren sitä, että moni kokee median perusteella tulleensa unohdetuksi kirkossa. Osa jopa eroaa kirkosta näin kokiessaan.

Toivon, että eropäätöstä pohtivat tutustuisivat kirkon arkeen vaikkapa seurakuntien nettisivujen avulla. Monet kerhot ja hartaudet osoittavat "tavallisen ihmisen" olevan yhä kirkon toiminnan keskiössä. Muutosta tapahtuu nyt siinä, ketkä tähän "tavallisten" joukkoon luetaan. Toivottavasti pian mahdollisimman moni.

Pelko sivuun joutumisesta ei ole uusi ilmiö kristittyjen joukossa. Paavalin kirjeistä näemme, kuinka seurakunnissa riideltiin erilaisten ihmisten asemasta yhteisössä. Missä ihmiset kokoontuvat, siellä on torjumista ja torjutuksi tulemisen pelkoa. Raamatussa meitä kutsutaan ratkomaan tätä ilmiötä, ei pakenemaan sitä.

Johanna Toivonen

pätkäpappi Vantaalta

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.