Mielipide: Avioliittokoulu auttaisi nuoria pareja

Mielipide: Avioliittokoulu auttaisi nuoria pareja

Olisiko tässä avioliittokoulussa mallia meidänkin kirkollemme? Lontoossa asuva tuttavani löysi sieltä ystävän, jonka kanssa ajatteli solmia avioliiton. Ennen kuin katolinen kirkko antaa vihkiluvan jäsenilleen, pariskunnan on käytävä kirkon keskusteluilloissa. Jonkin aikaa naimisissa olleet pariskunnat olivat vuorollaan mukana keskustelemassa ja kertomassa omista kokemuksistaan.

Ensimmäisenä iltana käytiin läpi rakastuminen. Silloin ei nähdä muuta kuin tämä ihana ihminen. Ei ajatella, millaisissa oloissa hän on kasvanut ja kuinka hänet on kasvatettu. Se aika on meillä jokaisella erilainen. Yhteisessä kodissa erot tulevat hyvin ilmi, mutta usein se on jo myöhäistä. Asioista pitäisi keskustella ennen yhteistä kotia.

Toisena iltana keskustellaan arjesta: miten jaetaan kotityöt ja miten otetaan huomioon molempien vanhemmat. Onko meillä aikaa kodille, vai vievätkö harrastukset kaiken ajan? Vieraat kanssaihmiset ovat illassa kertomassa, miten he selviytyivät, ja siitä tulee uusia ajatuksia. Jos jaksaa ottaa vastaan ne tiedonjyvät, joita on tarjolla, niin saa omaan liittoonsa keskustelunaihetta ennen vihkimistä. Tässä vaiheessa voi hyvinkin keskustella asioista ilman riitaa.

Kolmantena iltana aiheena on, miten selvitä erimielisyyksien tullessa. Molemmat ovat omasta mielestään oikeassa. Siihen löytyy varmasti jokin ratkaisu, jos pystyy antamaan anteeksi, että on kiivastunut. Moni asia selviää, jos vain jaksaa keskustella.

Nämä tuttavani olivat hyvin onnellisia, että saivat tämän mahdollisuuden ennen vihille menoa. Heille tuli paljon lisää ajateltavaa suhteessaan.

Mielestäni meidän kirkkomme olisi hyvä auttaa nuoria juuri tässä kohdassa elämäänsä. Myöhemmin siihen on vaikea puuttua. Siihen varmasti löytyisi vapaaehtoisia, joilla on sekä hyviä että huonoja kokemuksia omasta elämästään.

Lilli Jalkanen

Espoo

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi