null Mielipide: Erolapsen paras joululahja

Puheenvuorot

Mielipide: Erolapsen paras joululahja

Koti on kauniisti koristeltu joulunviettoa varten. Vanhemman ostamat lahjapaketit odottavat lapsia. Turhaan. Tämä on jo viides joulu peräkkäin, kun hän on apea, koska lapset eivät sopimuksesta huolimatta saaneet tulla. Yhtäkkiä valo välähtää ikkunassa, sydän pomppaa. Mutta ilo oli ennenaikainen. Lohduton kaipaus täyttää mielen.

Näytelmä toistuu lukuisissa kodeissa. Ainakin osittain vieraannutetuiksi joutuu 29 prosenttia erolapsista. Vieraannuttaja voi olla isä tai äiti.

Tuomareiden tehtävänä on päättää, missä lapsi asuu ja kuka saa vallan. Kun vanhempi voi voittaa tai hävitä kaiken, syntyy perättömiä väitteitä ja riitaa. Puolet ensikertaisesta lähisuhdeväkivallasta liittyy huoltokiistoihin.

Joulu on lapsille rakkaimpia juhlia, mutta tärkeintä lapsen kehitykselle on yhteinen arki vanhemman kanssa. Tutkimusten mukaan erolapset toivoisivat enemmän aikaa myös toisen vanhemman kanssa.

Suomessa oikeus ei tavan mukaan määrää tasapuolista vuoroasumista. Ruotsissa yli puolet uusista erolapsista vuoroasuu puoliksi. Nämä ruotsalaislapset voivat erolapsista parhaiten. Myös heidän vanhempiensa elämänlaatu on parempi kuin toisilla.

Lapsuudessaan puolet ajasta isän ja puolet äidin luona viettäneet kertovat aikuisina, että järjestely oli paras mahdollinen.

Merkittävä joululahja kansanedustajilta lapsillemme olisi rohkea ja tutkimustiedon tukema laki runsaasta luonaolosta kummankin vanhemman kanssa, jos vanhemmat eroavat. Vuoroasumisen tavoiteltavuus ja vieraannuttamisen tuomittavuus pitäisi kirjata lapsenhuoltolakiin. Useammissa kodeissa vallitsisi rauha ja joulumieli niin lapsilla kuin aikuisilla.

Petri Kolmonen

puheenjohtaja

Isät lasten asialla ry

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.