null Mielipide: Kantapääaskellus ja rakkauden lajit

Puheenvuorot

Mielipide: Kantapääaskellus ja rakkauden lajit

Piispa ärähti hiljattain jeesustelu-termin väärästä käytöstä. Siinä ilmeni, kuinka julkiviestinnän vivahteilla on yllättävän tärkeä merkitys.

Samanlainen probleema ilmenee MTV3:n Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa, jossa pidetään esillä rakkausteemaa. Tanssillahan voi kuvata rakkautta – mutta mutta. Jo muinaisten kreikkalaisten löytämä jäsennys rakkaudesta, eli eros, filia, storge ja agapé, kertoo kuitenkin sen, että jotain tärkeätä puuttuu.

Rakkauden eroottista ja kaveria-ei-jätetä-puolta on helppo kuvata, mutta arkirakkaus ja ylijärjellinen agapé ovat jääneet ohjelman suunnittelijoilta piiloon.

Rakkauden eroottista ja kaveria-ei-jätetä-puolta on helppo kuvata, mutta arkirakkaus ja ylijärjellinen agapé ovat jääneet ohjelman suunnittelijoilta piiloon.

Toinen ongelma on tilaisuuksien toteutus. Tanssituomareiden puheissa ilmenee hienosti soljuvaa mutta silti ihan tyhjää höpötystä rakkaudesta, joka ei ole edes viihdettä. Kyllä pitäisi selvittää, mikä yhteys kantapääaskelluksella, vartalon heilautuksella tai vaikka käsienpidon korkeudella on rakkauteen.

Sitten ovat ne teemat. Esimerkiksi yhdessä ohjelman teemassa kuvattiin selviönä luvatonta rakkautta, joka on hyvin vaikea alue filosofiassa ja teologiassa. Lisäksi on jäänyt ottamatta esille sellaiset tärkeät rakkauden alueet kuin torjuttu rakkaus (miksi en kelpaa?), sinetöity rakkaus (tuon kanssa elän, vaikka hänestä tulisi kasvi keskussairaalaan) ja taivaallinen rakkaus (olen pelastettu).

Eikö vaan ole tuhoisaa, jos tärkeä jää piiloon?

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Testaa, miten parisuhteesi voi – oletko kumppanillesi kaikkein tärkein?

Hyvä elämä

Suhteesta kertoo paljon, uskaltaako siinä riidella ja näyttää läheisyydenkaipuunsa.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.