null Mielipide: Kiihottava itsekkyys on haitallista

Puheenvuorot

Mielipide: Kiihottava itsekkyys on haitallista

Jos jonkinlaiset asiantuntijat jakavat julkisuudessa neuvojaan seksistä. Heistä useimpien neuvot kuuluvat: älä ole viaton, ole itsekäs, nauti elämästäsi ja laita oma nautintosi etusijalle. Näiden minä ensin -ilosanoman julistajien neuvoissa korostuvat siis individualismi ja hedonismi. Heidän pontimenaan on ateistisesta maailmankatsomuksesta seuraava ainutkertainen elämä, josta pitää ottaa kaikki ilo irti ennen elämän suurinta epäonnistumista, kuolemaa.

On kyllä hyvinkin suotavaa nauttia elämästään ja erittäin suotavaa olla onnellinen, mutta jos tasa-arvon mukaisesti itse kukin ajaa vahvasti omaa etuaan jopa sängyssä, lopputuloksena on maailma, jossa kaikilla on paha olla.

Siksi lyhytnäköistä mutta äkkiseltään houkuttelevaa, etten sanoisi kiihottavaa pintaliitoa, on syytä kritisoida. Täydellinen vapaus (oikeus kaikkeen ja vapaus kaikesta) ja täydellinen tasa-arvo ovat mahdoton yhdistelmä ajasta aikaan, sillä ne sulkevat pois toisensa. Parhaimmillaankin vain yksi kahdesta voi vallita yhtä aikaa. Todellinen onni syntyy muun muassa hyväntahtoisesta ja vastavuoroisesta toisistaan huolehtimisesta.

Ahkeran alapään käytön lisäksi myös ahkera yläpään käyttö olisi suotavaa aikana, jolloin ihmisten älykkyys laskee ja ajatukset kupliintuvat, mutta teknologian ihmisille suoma mahti kasvaa. Tämä ei ole vaaraton yhdistelmä.

Mikko Heikkilä

filosofian tohtori

Tampere

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.