null Mielipide: Kirkon olisi annettava poliisille työrauha

Puheenvuorot

Mielipide: Kirkon olisi annettava poliisille työrauha

Ällistyin kuultuani uutisen, että "kirkon työntekijät ovat aktiivisesti pyrkineet estämään poliisin toimia piilottelemalla palautuspäätöksen saaneita ja maassa laittomasti olevia henkilöitä".

Olen asunut arabimaassa ja tehnyt siellä töitä. Olen lukenut Koraania ja olen perehtynyt näiden ihmisten elämään, kasvatukseen ja kulttuuriin.

Kun Eurooppa aukaisi rajansa, tuli myös Suomeen samanaikaisesti suuri joukko ihmisiä, joiden saapumisen syytä oli mahdoton selvittää. Joku oli todellisessa hädässä, joku tuli vain hakemaan helpompaa elämää. Inhimillistä, mutta se ei riitä perusteeksi lailliseen maahanmuuttoon. 

Suomessa viranomaisilla on suhteellisen hyvät tiedot kansalaisista. Arabimaissa näin ei ole. Edes ihmisten syntymäajat eivät pidä aina paikkansa. Suomen poliisi kohtasikin todella vaikean tehtävän. Kuinka löytää suuresta tulijajoukosta ne ihmiset, jotka todella ovat kotimaassaan vaarassa, sekä ne, jotka kuuluvat johonkin terroristiryhmään tai ovat tehneet rikoksia kotimaassaan tai muualla.

Poliisi on kuitenkin toiminut hienosti. Osa tulijoista on perusteellisten selvitysten jälkeen päätetty palauttaa, koska heillä ei kotimaassaan ole vaaraa tai he voivat itse olla vaaraksi Euroopassa. Poliisi on vastuussa maamme turvallisuudesta.

Kirkon olisi parempi paneutua niihin moniin tehtäviin, joissa se toimii ihmisten apuna. Poliisin pitäisi saada rauhassa toimia omassa tehtävässään. Onko kirkolla myös ajatuksena ottaa jonkinlainen vastuu piilottamiensa palautuspäätöksen saaneiden ihmisten mahdollisista teoista?

Piispojen harkitut mietteet sekä ohjeet kirkon tuesta ja vastuusta olisivat nyt paikallaan.

Ove Vilhelm Lindstedt

Espoo

Jaa tämä artikkeli: