null Mielipide: Lapsen hankkiminen pelottaa ilmastonmuutoksen vuoksi

Mielipide: Lapsen hankkiminen pelottaa ilmastonmuutoksen vuoksi

Olemme puhuneet kumppanini kanssa siitä, haluaisimmeko lapsia. Kumppanini haluaisi, mutta minä en. Lapsen hankkiminen pelottaa.

Haluanko synnyttää lapsen maailmaan, jossa ilmastoahdistus ja aikuisten kykenemättömyys tehdä päätöksiä ajavat nuoret kaduille ja koululakkoihin? Maailmaan, jossa tulevaisuutta ei pystytä ajattelemaan 2050-lukua pidemmälle, jolloin mahdollinen lapseni ei olisi vielä edes 30-vuotias? Maailmaan, jossa jääkarhuja ja koralleja kävellään katsomaan fossiilimuseoon?

Minun ja sinun on helppo siirtää päätöksiä myöhemmäksi ja lepuuttaa mieltämme hyvinvointikuplan suojassa. Mutta samalla, kun me istumme mukavasti nojatuolissa ja luotamme siihen, että päättäjät hoitavat maailman asiat meidän puolestamme, jossain tulevaisuudessa lapsemme ja lapsenlapsemme kysyvät meiltä syyttävästi, miksemme tehneet mitään, kun toivoa vielä oli.

Jos joskus tulevaisuudessa joudun tuon syyttävän katseen kohteeksi, haluan pystyä rehellisesti vastaamaan tehneeni kaikkeni. Siksi teen kaikkeni kestävän arjen eteen: olen vegaani, liikun julkisilla ja pyörällä, olen vähentänyt lentämistä, ostan kaiken kulutustavaran käytettynä.

Kuitenkin kuluttajavalintoja tärkeämpää on vaikuttaa päätöksentekoon. Nyt eduskuntavaalien alla on aika herätä hyvinvointikuplasta ja ryhtyä vaatimaan päättäjiltä tekoja, joilla tulevaisuus saadaan turvattua. Sanahelinä ei enää riitä vaan tekoihin on sitouduttava.


Emma Sairanen

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi