Mielipide: Lapsen psykoterapia kärsii vaihdoksista

Mielipide: Lapsen psykoterapia kärsii vaihdoksista

Kela on kilpailuttanut vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottajat ja julkaisi 3.10.2018 verkkosivuillaan tiedotteen, jossa kertoi osan palveluntuottajista vaihtuvan 1.1.2019 ja Kelan ilmoittavan asiakkaille, joiden pitää etsiä uusi terapeutti.

Lasten psykoterapialla kuntoutetaan lapsia, jotka kärsivät esimerkiksi masennuksesta ja ahdistuneisuudesta. Psykoterapia perustuu inhimilliseen vuorovaikutukseen, luottamukselliseen hoitosuhteeseen, jonka kulmakiviä ovat ennakointi, pysyvyys, turvallisuus ja jatkuvuus. Turvallisessa ja riittävän pitkään jatkuneessa hoitosuhteessa vaikeita tunteita kuten syyllisyyttä, häpeää, kiukkua ja pettymystä voidaan käsitellä ja sietää yhdessä psykoterapeutin kanssa.

Psykodynaamiset lasten psykoterapiat kestävät tavallisesti 2–3 vuotta, ja terapeutti on sitoutunut kulkemaan lapsen kanssa tuon taipaleen. Kun lapsen oireet ovat hellittäneet ja tilanne on jatkunut suotuisana muutamia kuukausia, voidaan psykoterapian lopettamista alkaa suunnitella. Lopetusvaiheessa, johon varataan 3–6 kuukautta, työstetään surua ja luopumista.

On täysin absurdi ajatus, että psykoterapeutin voisi vaihtaa kesken hoidon. Tämä vahvistaisi lapsen käsitystä siitä, ettei häntä voitu auttaa. Psykoterapeutista tulisi täysin epäluotettava henkilö, joka aiheutti hylkäämiskokemuksen, ja saavutettu työ valuisi hukkaan. Uuden psykoterapeutin kanssa prosessi alkaisi alusta, ei siitä mihin jäätiin.

Psykoterapiasuhde on ihmissuhde, jota ei voi katkaista säästösyistä. Ihminen ei ole kone, jonka voi vaihtaa.

Pauliina Manninen

lasten psykoterapeutti (VET)

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi