null Mielipide: Maa on jo täytetty

Puheenvuorot

Mielipide: Maa on jo täytetty

Jumala sanoi ihmisille: ”Lisääntykää ja täyttäkää maa”. Maapallon liikakansoitus on vakava asia. Meitä on jo yli 7 miljardia, ja  tätä tahtia muutaman vuosikymmenen päästä 11 miljardia.

Luin 1980-luvulla Terho Pursiaisen kirjasta ”Sokea Äiti” hätkähdyttävän ajatuksen: Kun ihminen sai toisen maailmansodan lopulla valmiiksi atomiaseen, jolla saisi tuhotuksi koko maapallon, Jumala luovutti ihmiselle vastuun maapallon tulevaisuudesta.

Sen jälkeen ihminen on kehittänyt ja ottanut käyttöön Suomessakin uusia, tehokkaita keinoja syntyvyyden säännöstelemiseksi e-pillereistä ja ehkäisykierukoista alkaen.

Olisiko mahdollista Sokean äidin ajattelumallin mukaan päätellä, että ihminen on tuolloin saanut tai ottanut itselleen vastuun maapallon väestönkasvusta? Ainakin Jeesuksen Kristuksen opetuksessa on keskeistä se, että hän jatkuvasti vastuuttaa meitä ihmisiä omasta toiminnastamme ja elämästämme. Me emme selvästikään tahtoisi sitä vastuuta ottaa. Mutta ei sitä kukaan muukaan meidän puolestamme ota.

Katolinen kirkko ja sen jäljessä Raamattua kirjanoppineesti lukevat lahkot vastustavat ankarasti paitsi aborttia myös syntyvyyden säännöstelyä yleensäkin. Odottavatko ne nyt Jumalan ilmoittavan, että lisääntykää ja täyttäkää maa -kehotusta on toteltu eli että: ”Se on nyt täytetty, se maa”?

Vai olisiko niin, että meidän on nyt itse oivallettava vastuumme maapallon ja kaikkien sen eliölajien tulevaisuudesta? 

 

Mauri Lehtovirta

Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.