null Mielipide: Moni pahoittaa mielensä perimmäisistä kysymyksistä, koska ne tekevät myös kipeää

Puheenvuorot

Mielipide: Moni pahoittaa mielensä perimmäisistä kysymyksistä, koska ne tekevät myös kipeää

Erilaisten arvojen ja ihmiskäsitysten välinen jännite on viime aikoina ollut voimakas. Tämä johtuu keskenään kilpailevista olevaisuuden selityksistä.

Kristinusko on kaikkien suurten maailmanselitysten tavoin herättänyt myös pahennusta koko olemassaolonsa ajan. Siinä ei ole mitään kummallista: perimmäisten kysymysten äärellä oleminen tekee väistämättä myös kipeää.

Tietoisuuden herättäminen esimerkiksi siitä, että elämä on lahjaksi saatu eikä kukaan meistä päätä seuraavasta sydämenlyönnistään vaan elää armon varassa, tekee terveellisellä tavalla kipeää jokaisessa meissä asuvalle egoistille. Se kasvattaa. Aiheutuvan pahennuksen määrä riippuu yhteiskunnan valtasuhteista ja kunkin katsomuksen kannattajien omista edesottamuksista.

Tiedostan, että ihmispsyyke on – joko sattumalta tai suunnitelmallisesti – rakentunut niin, että epävarmuus isoista asioista kuormittaa sitä. Siksi ihminen pyrkii uskomaan valikoituneen näkemyksensä varmaksi.

Vaikka näkemyksen arvostelu synnyttää mielipahaa, mikään aate ei liberaalissa demokraattisessa yhteiskunnassa saa olla asiallisen kritiikin yläpuolella rangaistuksen uhalla. Ihmisluonto on nimittäin sellainen, että se käyttää saamaansa ”diplomaattista koskemattomuutta” hyväkseen toisten vahingoksi.

Mikko Heikkilä
Tampere

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.