null Mielipide: Muuttumaton kirkko olisi jo kuollut

Puheenvuorot

Mielipide: Muuttumaton kirkko olisi jo kuollut

Kirkon konservatiivit kantavat huolta kirkon repeämisestä ja tulevaisuudesta (K&k 7.9.). Huoli johtuu siitä, että maailma muuttaa kirkkoa eikä kirkko maailmaa, niin kuin pitäisi. Kirkko on tosin koko olemassaolonsa ajan yrittänyt estää maailmaa muuttumasta. Se on kuitenkin joutunut mukautumaan muutoksiin ihmisen tiedon lisääntyessä ja ymmärryksen varttuessa. Muuttumattomana kirkko olisi jo kuollut tai vielä pahemmin henkitoreissaan kuin nyt.

Kirkon nykyisen kuihtumisen konservatiivit näkevät johtuvan siitä, että kirkko sopeutuu liiaksi maailman muutokseen. Asia voi olla myös toisin päin: väki lähtee, koska kirkko ei pysy elämässä mukana.

Parannuksen tekemisen kirkko voisi aloittaa keskittymällä Jumalaan ja tuonpuoleiseen, ehdottaa Timo Junkkaala. Mikä vielä tärkeämpää: Jeesukseenhan meidän pitäisi keskittyä, siihen, mitä hän teki, mitä opetti. Hänessä Jumala tuli nimenomaan ihmiseksi ihmisten joukkoon, elämään samaa tämänpuoleisen maailman elämää kuin mekin.

Jeesukseen keskittymällä ja häntä seuraamalla kirkko voi vaikuttaa myös maailman muuttumiseen. Niin saattaisi syntyä myös tämän päivän ihmiselle yhteys Jumalaan ja tuonpuoleiseen.

Ei ole oikein olettaa, että Raamattuun voi sitoutua vain yhdellä tavalla. Raamattuun Jumalan sanana voi sitoutua, vaikka tunnustaisikin, että siinä on erittäin paljon inhimillistä, omaan aikaansa ja kulttuuriinsa sidottua ainesta, jonka joukosta Jumalan tahto ja ilmoitus on koetettava löytää. Ajatuksesta, että kaikki Raamatun sanat ovat Jumalan sanoja, on kuitenkin syytä luopua.

Näkemyksissä on eroja. Löytyisiköhän erilaisuudelle tilaa kirkossa? Jumalan sylissä sitä kyllä on.

Hannu Vapaavuori

teologian tohtori, eläkeläinen

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.