null Mielipide: Onko biologinen lapsi ihmisoikeus?

Puheenvuorot

Mielipide: Onko biologinen lapsi ihmisoikeus?

Suomessa ovat puhuttaneet transseksuaalien pakkosterilisaatiot. Ruotsissa on kuulemma jopa maksettu korvauksia aikaisemmin pakkosteriloiduille transseksuaaleille.

Olen monessa asiassa Setan kanssa samaa mieltä, esimerkiksi tasa-arvoisesta avioliittolaista. Tätä translakia kuitenkin hieman ihmettelen.

Miksi ihmisen, joka on sukupuolenvaihdoksen prosessissa, pitäisi voida saada oma biologinen lapsi? Miten naisellinen raskaus ja äitiys voivat sopia siihen kuvaan, että nainen kokee itsensä mieheksi ja jopa ahdistuu naisen kropastaan? Eivätkö nämä sukupuolenvaihdoksen prosessissa käytettävät hormonihoidot osaltaan jo estä tai ainakin vähennä naisen raskaaksi tulemisen mahdollisuutta?

En ole tässä asiassa asiantuntija. Sen kuitenkin tiedän, että on olemassa ihmisiä, jotka haluavat vapaaehtoisesti sterilisaation ehkä helpottaakseen elämäänsä raskauden ehkäisyn suhteen. Sterilisaation saamiseksi pitää täyttää tietyt kriteerit esimerkiksi iän suhteen tai olla jo useamman lapsen äiti.

Mitä puolestaan äitiyslakiin tulee, niin en kyseenalaista, etteivätkö esimerkiksi kaksi naista voisi olla hyviä vanhempia lapselle. Mielestäni lapsella täytyy kuitenkin aina olla oikeus tietää, ketkä hänen biologiset vanhempansa ovat ja mistä hänen perimänsä tulee. Tämä on tärkeää ihan jo perinnöllisten sairauksien tähden. Ihmistä myös luontaisesti kiinnostavat omat juurensa ja perimänsä.

Päivi Turkki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.