null Mielipide: Päihderiippuvuus uhkaa nuoria ja vanhoja

Puheenvuorot

Mielipide: Päihderiippuvuus uhkaa nuoria ja vanhoja

Lapsille ja nuorille on nyt annettava oikeaa tietoa päihteistä ja niihin liittyvistä myyteistä. Noin 60 vuotta ongelmaisissa päihdeasioissa mukana olleena näen, että tilanne lasten ja myös senioreiden kohdalla on enemmän kuin huolestuttava.

Alkoholin kohtuukäytön väitetään usein olevan terveellistä, mutta unohdetaan se tosiasia, että alkoholi on narkoottinen polttoneste, joka pieninäkin annoksina myrkyttää ihmisen hermostoa.

Marssijärjestys on yleensä tämä: ensin keskiolut, sitten väkevämmät juomat ja hasis. Tämän jälkeen ovat vuorossa kovemmat aineet ja lopuksi tuhoava riippuvuus. Toimiessani vuosia Vapaaksi Huumeista ry:n toiminnanjohtajana näin, että lapsen tuhoutuminen päihteiden kautta tapahtui miltei aina tässä järjestyksessä.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Espoossa on tuhansittain alkoholin suurkuluttajia, ja heistä valtaosa alkoholisoituu myöhemmin. Kaikkiin alkoholipakkauksiin tulisi liittää merkintä aineen vaarallisuudesta. Tämä on erityisen tärkeää, jos kauppoihin tulee tulevaisuudessa limuviinejä ja vahvempaa olutta.

Lisäksi huumeiden myynti netin kautta on saatava loppumaan.

Koulujen, viranomaisten ja vanhempien sekä vapaaehtoisjärjestöjen ja alan asiantuntijoiden tulisi tiivistää yhteistyötä. Päättäjien tulisi vierailla päihdehoitolaitoksissa ja kuunnella siellä hoitajien, asiantuntijoiden ja potilaiden mielipiteitä.

Aikoinaan kaupunginvaltuutettuna tein aloitteen, että alkoholin tarjoilu kaupungin tilaisuuksissa lopetettaisiin. Se olisi hyvä esimerkki raittiustyölle.

Valto Meriläinen

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan jäsen

 

Jaa tämä artikkeli: