null Mielipide: Raamatusta löytyy monta kuvaa Jumalasta

Mielipide: Raamatusta löytyy monta kuvaa Jumalasta

Helsingin Sanomat järjesti kyselyn uskosta ja julkaisi mielenkiintoisia tuloksiakin. Kysymyksenasettelu ei kuitenkaan kaikilta osin ollut kohdallaan. Peruskysymyksen ykkösvaihtoehto kun kuului: ”Uskon Jumalaan kuten Raamatussa kuvaillaan.”

Kysymyksen laatijoilta lienee unohtunut, ettei Raamatusta löydy yhtenäistä jumalakuvaa, vaan runsaasti eri kirjoittajien eri aikoina luomia tulkintoja.

Näitä ovat ainakin: Oman aikansa luonnontieteellisten käsitysten muovaama kuva maailman(kaikkeuden) Luojasta, jokseenkin hurja kuva kiivaasta heimojumalasta, joka pitää yhden heimon (kansan) puolta julmien, Lähi-idässä muissakin piireissä suosittujen sotilaallisten käytäntöjen avulla. Eläin- ja ihmisuhreja rakastava, julma jumala, joka yli kaiken nauttii palavan lihan tuoksusta, sekä Ilmestyskirjan sekavien kauhuromanttisten näkyjen kostava jumala.

On tietysti myös Uuden Testamentin armahtava Jumala, Psalmien ja Laulujen Laulun ja Sananlaskujen kaunis Jumala jne. Mutta ani harva meistä kai näihin kaikkiin uskoo, ainakaan hiukan mietittyään.

Kyselyn muut vaihtoehdot olivat ”En usko mihinkään yliluonnolliseen” ja ”Saattaa hyvinkin olla jotain...”.

Kysymyksenasettelu sotkee asioita sikäli, että ajatteleva kristitty joutuu ”sekalaisten” pinoon ja kristityiksi leimaantuvat vain vastaajat, jotka eivät syystä tai toisesta ole hahmottaneet tai ainakaan sisäistäneet Raamatun jumalakäsitysten moninaista kirjoa.

 

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi