null Mielipide: Rajaton vapaus on pelkkä illuusio

Puheenvuorot

Mielipide: Rajaton vapaus on pelkkä illuusio

Koronakriisissä tulee näkyväksi se, että monilla ihmisillä on kaikkivoipaisuuden ja rajattoman vapauden illuusio, jossa kaiken pitäisi olla sallittua, mutta mikään ei saisi olla pakollista. Se vain on mahdoton yhdistelmä.

Esimerkiksi ihmisyksilön rajoittamaton itsemääräämisoikeus ja ihmisten välinen tasa-arvo ovat keskenään sovittamattomassa ristiriidassa, sillä ne rajoittavat toinen toistaan. Molemmat eivät voi vallita yhtä aikaa samassa yhteiskunnassa. 

Sinänsä erittäin tärkeistä ihmisoikeuksista on puhuttu aivan kuin oikeudet olisivat pulppuava lähde. Vain oikeuksista puhuminen on harhauttavaa, sillä ihmisyksilöiden ja -ryhmien oikeudet syntyvät siitä, että muilla on velvollisuus tapauksesta riippuen joko tehdä tai olla tekemättä jotakin.

Esimerkiksi ihmisyksilön nähdäkseni tärkein oikeus, oikeus elää koko elämänsä ajan, toteutuu vain, jos kaikilla muilla on velvollisuus olla sitä häneltä riistämättä.

Kun oikeudet oikeassa elämässä menevät usein auttamatta ristiin, on valittava, mikä oikeus painaa kulloinkin eniten. Käsitys ihmisarvosta juontuu Raamatusta, ja kaikkien ihmisten ihmisarvo on yhtä suuri, mutta kaikki oikeudet eivät voi olla yhtä arvokkaita.

Mikko Heikkilä

dosentti 

Tampere

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.