null Mielipide: Seksuaalirikoksen uhriksi joutunutta ei saa syyllistää

Puheenvuorot

Mielipide: Seksuaalirikoksen uhriksi joutunutta ei saa syyllistää

Ari Linna peräänkuulutti mielipidekirjoituksessaan 31.1.2019 seksuaalirikoksen tehneiden ulkomaalaistaustaisten henkilöiden karkottamista maasta. Kirjoitus oli pääosin asiallinen, ja Suomen lakien kunnioittamisen tulisi olla ehdoton edellytys turvapaikan säilyttämiseksi.

Lopuksi Linna kysyy, eikö 12-14-vuotiailla tytöillä ole jo tuossa iässä järkeä päässä ja toteaa, että ”kellojen pitäisi kilistä ja kovaa”.

Seksuaalirikoksen uhriksi joutuminen ei missään olosuhteissa ole uhrin syy. Syyllistäminen ja ”sinun olisi pitänyt tietää” -tyyliset argumentit ovat jälkiviisaita eivätkä ne tuo keskusteluun mitään rakentavaa. Ne ovat myös vahingollisia, sillä juuri tuomituksi tulemisen pelko ja häpeä estävät monia seksuaalirikoksen uhriksi joutuneita hakemasta apua.

Murrosikäinen lapsi on juurikin lapsi, jolla on kehitysasteestaan riippuen rajallinen kyky arvioida riskejä ja hahmottaa omien tai muiden tekojen seurauksia. Tätä tosiasiaa osaavat myös lapsia väijyvät raiskaajat käyttää hyödykseen.

On naiivia olettaa, että seksuaalirikolliset käyttäytyisivät epäilyttävästi ja tunnistettavasti: heidän tarkoituksenaan on nimenomaan houkutella uhri luottamaan itseensä. Tämä edellyttää kykyä esiintyä turvallisena ihmisenä, johon lapsi voi luottaa (ns. grooming-ilmiö).

Samanlaisia keinoja käyttävät myös vanhusten säästötilejä tyhjentävät nettihuijarit. Jos aikuinenkin lankeaa hurmaavasti käyttäytyvän rikollisen ansaan, kuinka voimme odottaa parempaa arvostelukykyä lapselta?

Lisäksi monen nuoren elämästä puuttuvat välittävät aikuiset ja turvallinen koti, jolloin alttius joutua seksuaalirikoksen uhriksi kasvaa. Nuoren tytön on helppo uskoa aikuista, joka kertoo välittävänsä, jos hän ei ole koskaan kokenut olevansa tärkeä ja rakastettava.

Kasvavalla tytöllä on myös oikeus saada rauhassa harjoitella naiseuttaan: tämä voi näyttäytyä välillä koomisinakin ylilyönteinä meikin ja vaatetuksen suhteen, mutta on aina aikuisen miehen vastuulla jättää alaikäinen rauhaan, vaikka tämä näyttää aikuiselta tai käyttäytyy aikuisen tavoin.

Lopuksi lähetän viestin jokaiselle lapselle, naiselle ja miehelle, joka on joutunut seksuaalisen väärinkäytön uhriksi: se ei ollut sinun syytäsi.

Elsa-Maria Aaltonen

Vantaa

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.