Mielipide: Vaaralliset tasoristeykset on korjattava

Mielipide: Vaaralliset tasoristeykset on korjattava

Raaseporin tasoristeysonnettomuus 26.10. oli järkyttävä. Suomessa on 300 erityisen vaarallista tasoristeystä, joissa sattuu liki puolet kaikista tasoristeysonnettomuuksista. Vaarallisimmissa risteyksissä tapahtuu onnettomuus keskimäärin kerran vuodessa.

Tasoristeysonnettomuuksia ei voi panna vain varomattoman ajon syyksi; siis sen, että ei pysähdytä ja katsota huolellisesti molempiin suuntiin. Jos vika olisi aina kuljettajissa, ei tarvittaisi tasoristeysten luokittelua vaarallisuuden mukaan.

Yhden tasoristeyksen puomit maksavat 100 000–200 000 euroa. Näiden kolmensadan vaarallisimman risteyksen kuntoon laittamisen hintahaarukka on 30–60 miljoonaa euroa.

Miltä meistä itsestämme tuntuisi ajaa päivittäin yli erityisen vaarallisesta, huonon näkyvyyden tasoristeyksestä Täytyisi vain ajatella, että ”todennäköisyys vahingon sattumiseen on pieni”. Giljotiinimeininkiä.

Tammisaarelaiset osasivat pelätä onnettomuutta: ”Tie on itä-länsi-suuntainen, eli aurinko paistaa sekä illalla että aamulla niin ettei näe.” (Aamulehti 26.10.).

Tienpitäjällä (valtiolla) on vastuu maantien turvallisuudesta (Maantielaki 33 §). Laki puhuu kunnossapidosta, mutta välillisesti on ymmärrettävää, että ei tulisi olla vaarallisia tasoristeyksiä ilman puomeja.

Kyse on siis viime kädessä ainakin löyhästi lakiin perustuvien velvoitteiden laiminlyönnistä.

Esko Nurminen
varatuomari
Espoo

Jaa tämä artikkeli:

Kommentoi