null Mielipide: Ympäristökatastrofiin on valmistauduttava, ja se antaa voimaa toimia

Puheenvuorot

Mielipide: Ympäristökatastrofiin on valmistauduttava, ja se antaa voimaa toimia

Ilmastokriisin pahin lopputulos vaietaan kuoliaaksi. Se väikkyy uutisissa (”aikaikkuna ratkaisuun on vielä olemassa”), mutta itsestään selviä johtopäätöksiä ei tehdä. Ikävin vaihtoehto on tietysti ihmiskunnan näivettyminen ja tuhoutuminen lämpenemisen seurauksena. On aivan mahdollista, ettemme pystyisi kontrolloimaan yhteisiä päästöjämme riittävästi, ja ympäristö muuttuisi aste asteelta elin­kelvottomaksi.

Miksei katastrofista puhuta ja siihen varauduta lainkaan? Aivan kuin pitäisi uskoa ympäristökriisin varmaan ratkaisemiseen tai jättää uskomatta itse kriisiin. Ymmärrän vaikenemisen pienten lasten kohdalla mutta en muuten.

Tuhoon varautuminen ei merkitse sen pitämistä toivottavana saati välttämättömänä. Se merkitsee vain sen pitämistä mahdollisena, jolloin siihen on syytä varautua. Hiukan samoin kuin kansakunta varautuu kriiseihin ylläpitämällä väestönsuojia.

Yksi järjestely voisi olla varovaisuus lasten hankinnassa, mikäli kriisin ratkaisemisen aikaikkuna sulkeutuu. Emme ehkä halua tuoda monilukuista uutta sukupolvea kärsimään kestämättömissä oloissa. Miksei tästä hyvin tärkeästä elämään liittyvästä valinnasta puhuta etukäteen?

Huonoon lopputulokseen valmistautuminen ei edes syö pohjaa ilmastoteoilta vaan parhaimmillaan vahvistaa niiden voimaa. Tiedostamalla ikävät skenaariot saa voimaa niiden voittamiseksi.

Otto Tiusanen
valtiotieteiden maisteri Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.