null Mies, tunnustele kiveksiäsi!

Kuva: Thinkstock

Kuva: Thinkstock

Hyvä elämä

Mies, tunnustele kiveksiäsi!

"Pallit" – osa meistä istuu niiden päällä usein, mutta jättää ne muuten huomiotta. Ei pitäisi.

Kivessyöpä on harvinainen kasvain, mutta kuitenkin nuorten miesten ikäluokassa yleisin pahanlaatuinen sairaus. Juuri käynnissä olevalla Movember-kampanjalla kerätään varoja myös kivessyövän tutkimukseen.

Koska kivessyöpää ei osata ehkäistä, mahdollisten muutosten varhaisella toteamisella on suuri merkitys. Tällöin myös paranemisennuste on hyvä.

Jokaisen miehen kannattaa siis opetella tunnustelemaan kiveksiään säännöllisesti. Jotta voi havaita muutokset kehossaan, on tärkeää tietää, millaiset terveet kivekset ovat. Kivekset roikkuvat kivespussissa, ja ne ovat tunnusteltavissa kivespussin läpi. Normaali kives on pinnaltaan tasainen, liikkuva ja siitä erottaa lisäkiveksen hyvin.

Kasvain voi tuntua kiinteänä kiveksen sisällä. Tavallisin syy hakeutua lääkäriin on potilaan tai hänen partnerinsa havaitsema toispuoleinen kiveksen oireeton suurentuminen tai kyhmy. Kives saattaa myös koveta tai kipuilla. Yleensä syöpää esiintyy vain toisessa kiveksessä.
 

Movember on kansainvälinen kampanja, joka eri maissa saa erilaisia painotuksia. Meillä Suomessa kampanjalla kerätyt varat käytetään syöpätutkimukseen."
– Asta Merenmies

Länsimaissa kivessyövät yleistyvät, eivätkä tutkijat vielä tiedä tähän tarkkaa syytä. Suomessa uusia kivessyöpiä todetaan vuosittain noin 170.

Myös kivessyövän syntytapa on vielä hämärän peitossa. Se kuitenkin tiedetään, että kiveksen laskeutumattomuus suurentaa sairastumisriskin kymmenkertaiseksi. Myös ympäristötekijöillä voi olla vaikutusta kivessyövän syntyyn. Lisäksi perintötekijät saattavat lisätä kivessyöpään sairastumisriskiä. 

Omia kiveksiä kannattaa tutkia itse ja hakeutua lääkäriin, mikäli huomaa niissä muutoksia. Hoidettuna kivessyövän ennuste on lähes aina hyvä. Yli 90 prosenttia potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua sairastumisesta.

 

Movemberilla syöpää vastaan

Movember-kampanja kestää marraskuun ajan, ja siihen osallistuvat miehet kasvattavat itselleen viikset. Tempauksen tarkoitus on kerätä varoja miesten terveydenhuoltoon ja terveystutkimukseen. Yksi kansainvälisen kampanjan painopiste on kivessyövän tutkimus ja hoito.

Suomessa Movemberin toteuttaja on Syöpäsäätiö.

"Movember on miesten terveyden edistämiseksi järjestettävä kansainvälinen kampanja, jossa on mukana 21 maata. Eri maissa Movember saa erilaisia painotuksia. Meillä Suomessa kampanjalla kerätyt varat käytetään syöpätutkimukseen", kertoo Asta Merenmies, joka toimii varainhankinnan suunnittelijana Syöpäsäätiössä.

Syöpäsäätiö päättää itsenäisesti Movember-kampanjalla keräämillä varoilla ei vielä toistaiseksi ole tutkittu kivessyöpää, eturauhassyöpää kylläkin. Kivessyöpää on kuitenkin teemana nostettu esille Movember-kampanjassa.

 

Hakeudu lääkäriin:

  • jos sinulla on kyhmy kiveksessä

  • jos kiveksesi on kipuileva tai suureneva

  • jos kiveksesi kiinteys muuttuu

Syöpäjärjestöt on Suomen suurimpia kansanterveysjärjestöjä. Siihen kuuluvat Suomen Syöpäyhdistys ry ja sen jäsenjärjestöt, Syöpäsäätiö mukaan lukien.

  • Syöpäsäätiö jakaa tänä vuonna syöpätutkimukseen apurahoina hieman yli 4,1 miljoonaa euroa.

  • Suurimmat apurahat menevät uuden sukupolven hoitoja tutkiviin hankkeisiin. Tavoitteena on löytää nykyistä haitattomampia tapoja tuhota syöpäsolut.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.