Mikä meitä masentaa?
Temppeliaukion kirkossa nähdään ensi perjantaina nuorten tekijöiden puhutteleva teatteriesitys.
Teksti Marjo Kytöharju
Kuva Jalmari Eskelinen
Teatteri Ab Totuuden Torvi Oy:n näytelmä Kuka maksaa innovaation? kertoo itsemurhan tehneestä nuoresta miehestä, joka palaa hakemaan syyllisiä kuolemaansa.
– Näytelmässä on 15 itsenäistä kohtausta, joista jokainen antaa uuden näkökulman siihen, miksi nuoret ja aikuiset sairastuvat masennukseen, selittää näytelmän kirjoittaja ja ohjaaja Taneli Maljanen .
Ohjaajan mielestä kammottava innovaatio-sana kuvaa osuvasti tehokkuutta korostavaa kilpailuyhteiskuntaa, joka aiheuttaa paineita ja pahoinvointia kansalaisille.
– Jotain on yhteiskunnassa vialla. Jo koulussa kisataan siitä, kenellä on täysin kalenteri. On järjetöntä, että parikymppiset saavat burn outeja ja kolmikymppiset jäävät sairauseläkkeelle.
– Näen itse masentuneita nuoria ympärillä jatkuvasti, siltä ei voi välttyä. Ja vuosittain 3–5 prosenttia 15–19-vuotiaista nuorista yrittää tehdä itsemurhan.
Taustalla on tutkittua tietoa. Maljasen mukaan peräti 20–25 prosenttia suomalaisista sairastuu elämänsä aikana masennukseen ja yli 900 000 suomalaista syö muun muassa masennus-, ahdistus- ja unilääkkeitä pysyäkseen työkunnossa.
Viimeistä vuotta Metropolia Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen linjalla opiskeleva Taneli Maljanen kirjoitti näytelmää puolitoista vuotta opiskelunsa ohessa.
– Ajatuksena oli kirjoittaa nuorten roolimalleista ja ulkonäköpaineista, mutta ajauduin tekemään näytelmää nuorten masennuksesta ja itsemurhista.
– Aihe oli pyörinyt päässäni jo vuosia, ja halusin ryhtyä selvittämään asiaa. Näytelmän työstäminen oli palkitsevaa, koska tykkään tehdä tutkivaa teatteria. Puolet ajasta menikin tilastojen ja yhteiskunnallisten valtarakenteiden tutkimiseen.
Näytelmä esitettiin ensimmäisen kerran Q-teatterin vierailunäyttämöllä kaksi vuotta sitten. Uusintakierrosta varten yksi kohtaus on kirjoitettu uudestaan, tilastoja on päivitetty ja yksi näyttelijä on vaihtunut.
Teatteriryhmä perustettiin nimenomaan tämän näytelmän esittämistä varten. Mukana on enimmäkseen teatterialan opiskelijoita ja vastavalmistuneita. Ryhmän juuret juontuvat kuitenkin vuoteen 2006, jolloin Maljanen teki näytelmän pääosaa näyttelevän Teo Mattilan kanssa ensimmäisen yhteisen teatteriproduktion.
Teatteriryhmän nimi Teatteri Ab Totuuden Torvi Oy tihkuu itseironiaa. Samoin julistautuminen ”kapeakatseiseksi ja poliittisesti konservatiiviseksi teatteriksi, joka keskittyy taiteellisen kunnianhimon sijasta sisäiseen byrokratiaan”.
– Tarkoituksena on tehdä teatteria yhteiskunnallisista ongelmista. Tuntuu siltä, että teattereissa on alkanut viime vuosina olla ajankohtaisempia ja kantaaottavampia näytelmiä. Ehkä se tietää yhteiskunnallisen teatterin uutta nousemista.
– Toisaalta aina on ollut myös niin, että pinnan alla ja kellareissa porisee, Taneli Maljanen toteaa.
Teatteri Ab Totuuden Torvi Oy haluaa tehdä esityksensä köyhän teatterin keinoin. Aluksi budjetti oli 35 euroa.
– Indonesialainen ystäväni totesi, että köyhyys lisää luovuutta, kun on pakko keksiä ratkaisuja siitä vähästä mitä on.
Maljasesta on hienoa, että näytelmän toiseksi esityspaikaksi on tänä vuonna saatu Temppeliaukion kirkko.
– Ajattelen ohjaamista paljolti tilallisesti. Minusta tila on yksi näyttelijöistä, se on läsnä niin vahvasti.
– Kirkon upeat kiviseinät ja kuparikatto vaativat valaistukselta hieman enemmän panostusta. Tosin tässä tapauksessa se tarkoittaa lähinnä kynttilänvaloa ja muita helppoja valaistustapoja.
Temppeliaukion kirkon esityksen jälkeen Kuka maksaa innovaation? on nähtävissä Kansallisteatterin Lavaklubilla.
Teatteri Ab Totuuden Torvi Ab:n näytelmä Kuka maksaa innovaation? Temppeliaukion kirkossa, Lutherinkatu 3, pe 18.1. klo 19. Vapaa pääsy. Lisäksi 22.–26.1. esitykset Kansallisteatterin Lavaklubilla, Läntinen Teatterikuja 1. Liput 15 ja 10 euroa Kansallisteatterin lippumyymälästä, p. 010 7331 331. Lisätiedot: www.lavaklubi.fi ja teatterin omat Facebook-sivut.
Jaa tämä artikkeli: