null Mikä on krusifiksi?

Italialaisen krusifiksin  tulevaisuus on epävarma.

Italialaisen krusifiksin tulevaisuus on epävarma.

Mikä on krusifiksi?

Italialaisista kouluista on poistettava krusifiksit uskonnonvapauden takia, päätti Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. Tuomioistuimeen asiasta valitti suomalaissyntyinen ateistiksi tunnustautuva Soile Lautsi.

Maanantaina 9.11. Helsingin Sanomat julkaisi pienen uutisen, jonka mukaan 84 prosenttia italialaisista haluaisi krusifiksien pysyvän luokkien seinillä. Huomiota herättävää uutisessa oli sen viimeinen kappale, joka oli kuin nykylehdissä muodikas faktalaatikko. Kappale kertoi lukijalle, mikä on krusifiksi:

"Krusifiksi on pienoismalli Rooman imperiumin ajan kidutus- ja teloitusvälineestä, jolla riippuu kristinuskon perustajaa, Jeesus Nasaretilaista esittävä hahmo."

Niinhän se on. Krusifiksi tulee latinan kielestä ja tarkoittaa ristiin kiinnitettyä, suomeksi on tapana sanoa ristiinnaulittua. Uutinen näkee suoraan tulevaisuuteen: kohta emme voi enää olettaa, että yleissivistykseen kuuluu tietää, mikä krusifiksi on, koska ne kaikki on poistettu julkisilta paikoilta.

Entä mitä tulee tilalle, kun kristilliseen perinteeseen viittaava symboliikka alkaa unohtua? Sekin on jo nähty. Muutama vuosi sitten saatoin huoltajana alakoululaisia retkelle Suomenlinnaan. Tuomiokirkon kohdalla kysyin, kuka tietää, mikä tuo on. Harva tiesi. Eteläsatamassa melkein kaikki tiesivät Ruotsin-laivojen nimet.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.