null Mika Saarelaisen jouluinen toivekeikka

Viisi toivekonserttia. – Jos jotain toivelaulua ei ole kokoelmissamme, kaivamme sen muualta. Joskus toivelaulu voi päätyä myös soittolistallemme, sanoo Jouluradion musiikkipäällikkö Mika Saarelainen. Kuva: Jani Laukkanen

Viisi toivekonserttia. – Jos jotain toivelaulua ei ole kokoelmissamme, kaivamme sen muualta. Joskus toivelaulu voi päätyä myös soittolistallemme, sanoo Jouluradion musiikkipäällikkö Mika Saarelainen. Kuva: Jani Laukkanen

Mika Saarelaisen jouluinen toivekeikka

Jouluradion musiikkipäällikön työ on Mika Saarelaiselle unelmatehtävä. Hän fanittaa muutenkin joulua.

Teatteritaiteen maisteri Mika Saarelainen on kuunnellut syksystä lähtien noin pari tuhatta joululaulua. Median, kulttuurin ja musiikin moniottelija aloitti jo elokuussa uusimman keikkatyönsä, Jouluradion musiikkipäällikön tehtävät.

Entinen balettitanssija on paitsi toimittaja, kriitikko ja juontaja, myös taitoluistelun kansainvälinen tuomari ja tuomareiden kouluttaja. Tehtävä heittää häntä eri puolille maailmaa.

Hän palasi äskettäin Japanista, jossa oli kouluttamassa taitoluistelun tuomareita. Matkalla hän kuunteli Jouluradion koelähetystä netistä – omien kättensä työtä.

Kun Saarelainen kääntää Jouluradion nappulat tapaninpäivän jälkeen kiinni, häntä kutsuvat tammikuun puolivälissä ensimmäiset nuorten talviolympialaiset Innsbruckissa – ja siellä jäätanssikisan ylituomarin tehtävä.

Video 

Suositun Jouluradion kanavat aukeavat radioaalloilla ja netissä adventtina 27.1. jo yhdeksättä kertaa. Musiikki soi tauotta ympäri vuorokauden reilut neljä viikkoa.

– Kuuntelen läpi kaikki laulut, joita valitsen Jouluradioon, Saarelainen sanoo. Ohjelmaan kuuluu 2 000 levyn setti. Saarelainen sanoo, etteivät laulut silti pursua lainkaan korvista ulos.

– Olen jouluihminen. On hienoa, että joulun pyhinä voi hiljentyä, rentoutua ja rauhoittua läheistensä kanssa, se on ainutlaatuista luksusta arjen keskellä.

Jouluradio on pääkaupunkiseudun seurakuntien mediatoimituksen Toivontuottajien huipputuote, joka on levinnyt puolivaltakunnalliseksi kanavaksi. Viime vuonna kanava saavutti Finnpanelin kuuntelijatutkimuksessa noin 262 000 kuuntelijaa. Netissä kuuntelijoita oli yli 300 000 ympäri maailmaa 118 eri maassa, eniten USA:ssa ja Keski-Euroopassa.

Mika Saarelainen lupaa yllätyksiä ja uudistuksia Jouluradioon. Myös yleisöllä on sanansa sanottavana, kun mukaan mahtuu viisi toivekonserttia. Toivelaulujen ehdottaminen on jo alkanut. Se onnistuu paitsi netin ja Facebookin kautta, myös sähköpostitse osoitteessa: jouluradio.toiveet@evl.fi 

Toivelauluja soitetaan lauantaisin kello 14–16 ja uusintana sunnuntaisin kello 18 alkaen. Jouluaattoaamuna on vielä erillinen toivekonsertti.

 

 

Uusi erikoislähetys on joululahjavalvojaiset 22.12. kello 19–21, jossa vieraiden joukossa on muun muassa Helsingin piispa Irja Askola. Ohjelmassa syvennytään joulun tunnelmiin ja sanomaan. Samalla selviää, kelle ja millaisia joululahjoja vieraat haluaisivat antaa.

Uutta on myös Kauneimpien joululaulujen nettikanava, joka tehdään yhteistyössä Suomen Lähetysseuran kanssa. Muita nettiradiokanavia ovat Julradion, joka on suomenruotsalaisen ja skandinaavisen joulumusiikin kanava, sekä lapsille ja perheille suunnattu Pikku jouluradio. Nämäkin verkkoradiot soivat tauotta.

Saarelainen sanoo, että musiikin valinnassa hänellä on vain yksi kriteeri: laatu. Se koostuu laulajista, soittajista, sovituksista. Laulut voivat yhtä hyvin olla perinteisiä kuin uudempaakin tuotantoa. Mukaan mahtuu myös naapurimaiden joululauluja.

– Minulla ei ole yhtä suosikkia, niitä on useita. Pidän perinteisistä joululauluista, esimerkiksi Jussi Björlingin Oi Jouluyö on kestohitti, samoin Varpunen jouluaamuna.

Sakari Sarkimaa

Jouluradio kuuluu Helsingissä FM-taajuudella 102,4 MHz ja kaapelissa taajuuksilla 102,4 MHz (TeliaSonera), 100,5 MHz (DNA Helsinki) sekä 104,8 MHz (Elisa). Netistä Jouluradion neljä kanavaa löytyvät osoitteesta www.jouluradio.fi.

Jouluradio aukeaa 27.11. klo 00.00 ja vaikenee 26.12. klo 24.00.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.