Mikä sai tulemaan pakkasaamuna kyläkerhoon?
Hanna Björklund, 27
Miten sait tietää kyläkerhosta?
— Asuimme ennen tässä aivan lähellä, ja näin ikkunasta kerhohuoneiston. Vaikka olemme muuttaneet, asumme edelleen Kartanonkoskella. Luin Vantaan Laurista kyläkerhosta, ja olen käynyt täällä viime keväästä. Käyn kerhossa puolitoistavuotiaan Ellin ja kolmen kuukauden ikäisen Ainon kanssa.
Mitä kerhossa tehtiin?
— Kokoontuminen alkaa aamuhartaudella ja sitten on askartelua ja vapaata leikkiä. Yleensä myös lauletaan niin tuttuja kuin uusiakin lastenlauluja. Lapset näkevät kerhossa toisiaan ja oppivat toimimaan ryhmässä. Tänään teimme ystävänpäiväkortteja. Tarjolla on myös kahvia ja pientä syötävää. Tänään oli leipää, viinirypäleitä ja keksejä.
Pisteillä 1–5, paljonko annat kyläkerholle?
— Annan 4 pistettä toiminnalle, joka on kaikille avointa. Kerhon kautta voi tutustua toisiin alueen äiteihin ja lapsiperheisiin.
Jonna Clancy, 29
Miten sait tietää kyläkerhosta?
— Kävin alun perin esikoiseni, kaksivuotiaan Benin kanssa toukkatuvassa. Myös se kokoontui täällä, ja siellä kuulin muustakin toiminnasta. Kyläkerhossa olen käynyt muutaman kuukauden. Nyt mukanani on myös toinen lapseni, kahden kuukauden ikäinen Lia. Asumme lähellä, joten tänne on helppo tulla. Kotitalomme näkyy kerhohuoneiston ikkunasta.
Mitä kyläkerhossa tehtiin?
— Kerho on hyvä aloitus viikolle. Lapsille järjestyy yhteinen leikkihetki samalla, kun äidit saavat seuraa toisistaan. Puhumme lapsiperheiden arjen asioista. Vauvat ovat aika samanikäisiä. Olemme miettineet esimerkiksi esikoisen mustasukkaisuutta, kun perheeseen on tullut vauva. Hartaus on suunnattu lapsille ja laulut ovat kivoja.
Pisteillä 1–5, paljonko annat kyläkerholle?
— Annan 5 pistettä sille, että äidit ja lapset pääsevät tapaamaan toisiaan.
Heli Sjöberg, 50
Mikä on kyläkerhon idea?
— Ajatuksena on tarjota kotona lapsia hoitaville aikuisille ja heidän lapsilleen mahdollisuus kokoontua yhteen ja saada toisiltaan vertaistukea. Kartanonkosken kyläkerhossa on käynyt pääasiassa äitejä lapsineen ja myös muutamia isoäitejä. Toistaiseksi täällä ei ole käynyt isiä, isoisiä eikä sijaisäitejä, mutta hekin ovat tervetulleita
Miten kerho toimii?
— Ohjelman rakenne on aina sama, tuttu ja turvallinen, mutta käsiteltävät aiheet tietenkin vaihtuvat. Kerran kuukaudessa hartauden pitää pappi. Tarjoilusta maksetaan yksi euro perhekuntaa kohti. Tärkeintä on se, että kotona olevat aikuiset pääsevät juttelemaan toistensa kanssa, puhumaan iloistaan ja suruistaan.
Pisteillä 1–5, paljonko annat kyläkerholle?
— Annan 5 pistettä pienelle pojalle, joka ensimmäisen kerran uskaltautui ottamaan eläimen kuvan laulupussista.
Jaa tämä artikkeli: