Annikki Lahtinen, 85
Mikä virkisti veteraania?
Veteraanien virkistyspäivää vietettiin Holman kurssikeskuksessa maanantaina 10.5.
Annikki Lahtinen, 85
Miten sota vaikutti elämääsi?
— Päällimmäisenä ovat lähdöt kotoa Viipurin läheltä. Talvisodan puhjettua oli kaksi tuntia aikaa lähteä kotoa itsenäisyyspäivänä 1939. Toinen lähtö pois sodan jaloista 17. kesäkuuta 1944 oli vieläkin rankempi kokemus.
— Saman vuoden lopulla menin naimisiin. Vuonna 1949 muutimme Hämeenkylään.
Mitä virkistyspäivässä tapahtui?
— Toimittaja Maarit Niiniluoto kertoi osuvasti sota-ajasta. Lauluista muistan parhaiten Elämää juoksuhaudoissa. Mieleeni muistui myös monia muita asioita. Harrastin jo tuolloin lausuntaa ja esiinnyin ensimmäisen kerran julkisesti aseveli-illassa 1942. Kotitilan peltoja kyntäessäni jouduin opettelemaan, miten tehdä käsikranaatit vaarattomiksi.
Pisteillä 1–5, paljonko annat virkistyspäivälle?
— Annan 5 pistettä Niiniluodolle, veteraanien tapaamiselle ja järjestelyille.
Tenho Määttänen, 87
Miten sota vaikutti elämääsi?
— Olen kotoisin maailman kolmannelta navalta, nimittäin Kivennavalta Karjalasta. Lähdin 17-vuotiaana vapaaehtoisena talvisotaan puolustaakseni koti-Karjalaa ja iki-ihanaa Suomenmaata. Sotien jälkeen päädyin nykyiselle Vantaalle 1952.
Mitä virkistyspäivässä tapahtui?
— Maarit Niiniluodon innostamana kerroin itsekin esiintyjistä Kannaksella. Kerran George de Godzinsky istui kannon päässä ja saimme toivoa kappaleita. "Levy rikki", hän sanoi, kun tuli hänelle tuntematon toive. Anna Mutanen oli ainoa nainen, joka kulki laulamassa etulinjan juoksuhaudoissa. Pataljoonamme pastori Otso Kianto oli hyvä taistelija. Hänen isänsä kirjailija Ilmari Kianto oli ensimmäinen, joka erosi kirkosta, mutta niin vain tuli pojasta pappi.
Pisteillä 1–5, paljonko annat virkistyspäivälle?
— Annan 5 pistettä hyvälle päivälle.
Päivi Helén, 42
Miksi Vantaan seurakunnat muistavat veteraaneja, virkistyspäivän ohjelmavastaava Päivi Helén?
— Olemme veteraaneille velkaa kunnioituksen ja kiitoksen. Kun lauloin lapsikuorossa, Kuopion teknillisen koulun sali täyttyi veteraaneista. Nykyään salista täyttyisi ehkä viidesosa. Olen iloinen jokaisesta veteraanista, joka jaksaa lähteä liikkeelle.
Miten ohjelma syntyi?
— Omassa perhepiirissäni ei ole sotaan osallistuneita. Gradussani perehdyin kirkon yhteiskunnallisen työn uranuurtajaan Toivo I. Paloon. Sotien ajan kokemukset vaikuttivat suuresti hänen elämäänsä ja työhönsä. Sota-ajan iskelmien sanat ja ajatukset kiinnostavat minua. Maarit Niiniluoto tietää paljon niistä.
Pisteillä 1–5, paljonko annat virkistyspäivälle?
— Annan 4 pistettä. Yleisölle ja Niiniluodolle täydet pisteet, itselle vähän vähemmän.
Jaa tämä artikkeli: